Evde yoğurt yapmanın püf noktaları

​Evde yoğurt yapmanın püf noktaları
​Evde yoğurt yapmanın püf noktaları

Güçlü bir probiyotik kaynağı olan, her yemeğin yanına yakışan, sofralarımızın vazgeçilmezi olan yoğurdu bundan böyle tüm püf noktalarıyla kendi evlerimizde kendimiz yapıyoruz! Evde yoğurt yapmanın püf noktaları nelerdir? Tüm püf noktalarıyla yoğurt yapımına dair bilmeniz gereken her şey Lokmacığınızdan, her öğünde ev yapımı yoğurdun tadına varmak ise sizlerden!

İÇİNDEKİLER

Tam yağlı süt kullanın!

Tam kıvamında, iyi bir yoğurt için yapmanız gereken ilk şey tam yağlı süt kullanmak. Şayet yarım yağlı veya yağsız süt kullandığınızda yoğurdunuz dilediğiniz kıvamda olmayabilir.

Hangi mevsimde yoğurt mayaladığınız önemli!

Yoğurdunuzu kışın mayalayacaksanız saklama koşullarına dikkat etmekte fayda var. Kışın yoğurt mayalayacağınız kaplarınızı sıkı sıkıya sararak, sıcak tutmanızda fayda var. Bu yöntemle yoğurdunuz hava koşullarından olumsuz etkilenmeden olması gerektiği gibi mayalanacak. Yazın yoğurt mayalamaya niyetlendiğinizde ise durum tam tersi. Yazın yoğurt mayalıyorsanız yoğurdunuzun üzerini fazla örtmeyin aksi halde yoğurdunuz çok çabuk ekşir ve bozulur.

Mayayı doğru seçmek önemli!

Yoğurt mayalamanın en önemli püf noktalarından biri de maya seçimi. Yoğurdunuzu mayalarken maya tercihinizi mutlaka yine evde mayalanmış bir yoğurttan yana kullanmanız önemli. Maya olarak kullanacağınız yoğurt da ev yoğurdu olursa yoğurdunuzun tadının çok daha lezzetli olacağına emin olabilirsiniz.

Süt seçimine dikkat!

Yoğurdunuzun kıvamı tutmadığında sorgulamanız gereken ilk şey süt tercihiniz. Eğer yoğurdunuzu açık sütle mayalamaya karar verdiyseniz yoğurdunuzun kıvamında da bunun da büyük bir etkisi olduğunu söyleyelim. Açık sütle mayaladığınız yoğurtlarda yoğurdun kıvamını sadece mayalama şekliniz değil, kullandığınız sütün sağıldığı ineğin beslenme koşulları dahi etkiler.

Sert kıvamlı bir yoğurt için küçükbaş hayvan sütü kullanın!

Sert kıvamlı bir yoğurt mayalamak istiyorsanız süt tercihinizi küçükbaş hayvanların sütünden yana kullanmakta fayda var. Çünkü küçükbaş hayvanların sütünden yapılan yoğurtlar daha sert kıvamlı olur.

Günlük süt kullanmak önemli!

Kıvamlı bir yoğurt yapmak istiyorsanız pastörize süt yerine günlük süt kullanmak oldukça önemli. Kullandığınız sütün günlük olması kıvamlı bir yoğurt mayalamanın en önemli püf noktalarından biri.

Açık süt kullanacaksınız dikkat!

Yoğurdunuzu mayalarken açık süt kullanacaksınız sütü satın almadan önce önemli bir soruyu satıcıya sormanızda fayda var. Antibiyotik verilen ineklerin sütü 10-15 gün kadar mayalanamayacağı için yakın zamanda antibiyotik verilmemiş bir ineğin sütünü almanızda fayda var.

Süzme yoğurt yapmak isteyenlerin dikkatine!

'Ben süzme yoğurt severim Lokmacım' diyenler buraya! Süzme yoğurt yapmak isterseniz yapmanız gereken şey oldukça basit. Mayaladığınız yoğurdu temiz bir tülbent içinde birkaç saat süzerek kendiniz süzme bir yoğurt elde edebilirsiniz.

Şeker ve tuz önemli!

Mutfaklarımızda hemen hemen her tarifin içinde kendilerine yer bulan şeker ve tuz yoğurt tarifinde de bizlerle. Peki ya görevleri ne? Yoğurt mayalarken içine şeker katarsanız mayalanma süresini hızlandırırsınız. Tuz katarsanız da ekşimeyi geciktirirsiniz.