Faydalarını duyunca her gün yemek isteyeceğiniz dut kurusu

Faydalarını duyunca her gün yemek isteyeceğiniz dut kurusu
Faydalarını duyunca her gün yemek isteyeceğiniz dut kurusu

Yaz meyvelerini kurutarak kışın yemek yüzyıllardır topraklarımızda var olan bir yöntem. Özellikle güneşte kurutularak hazırlanan meyveler, vitamin toplayarak daha faydalı hale geliyor. Bu meyvelerden biri olan dut ise kurutularak daha yüksek antioksidan ve lif içeriğine sahip oluyor. Hadi gelin dut kurusunun faydalarına daha ayrıntılı bakalım.

Antioksidan içerir

İçerisinde yer alan yüksek C vitamini sayesinde vücutta antioksidan etki sunan dut kurusu, hücrelerin kolayca yenilenmesine yardımcı oluyor. BU sebeple hücre yenilediği için kanser gibi birçok hastalığın önüne geçebiliyor.

Kalp sağlığını koruyor

Kötü kolesterolün düzenlenmesinde etkili olan dut kurusu, bu sayede kalp salığını olumlu etkiliyor. Ayrıca damarlarda biriken plağı azalttığından dolayı kalbin daha iyi çalışabilmesine ve kanın damarlarda rahat dolaşmasına da etki ediyor.

Kansızlığı yok eder

Yüksek demir vitamini içerdiğinden dolayı anemi sorunu olanların yemesi gereken dut kurusu, kırmızı alyuvarların artmasına yardımcı oluyor. Bu sayede kansızlık sorununun önüne geçiyor.

Kemiklerin güçlü olmasını sağlar

İçerisinde kalsiyum ve magnezyum yer aldığından dolayı kemik sağlığını olumlu yönde etkileyen dut kurusu, düzenli tüketildiğinde iskeletimizi güçlendirmektedir. Ayrıca C vitamini sayesinde de vücutta kolajen üretimini artıran bu meyve, bağlar arasında yer alan sıvıların dolmasına yardımcı oluyor.

Boğaz enfeksiyonlarının geçirir

Boğazda oluşan enfeksiyonların önlenmesine yardımcı olan dut kurusu, çayı yapılıp içildiğinde üst solunum yollarını iyileştiriyor. Boğazda oluşan iltihabın giderilmesinde oldukça etkili olan bu çay, influenza gibi virüslerin yok olmasında da etkili olmakta.