Filizlenmiş kestane yenir mi?
Kestaneyi sevmeyen var mı? Tahminimce yok! Kışı kış yapan lezzetlerden biri olan kestaneyi güzel bulunca da bol bol alıyoruz. Sonra hepsini aynı anda yiyemediğimiz için filizleniyor ve çöpe gidiyor. Peki filizlenen kestane yenir mi? hadi gelin bakalım.
Kestane filizlenmeye başladığında, içeriğinde yer alan nişasta azalmaya başlar ve bu durum kestanenin tadını ve dokusunu etkiler. Ancak bu durum filizlenmiş kestanenin mutlaka zararlı olduğu anlamına gelmez. Eğer kestane hala sert, kokusuz ve görünüm olarak tazeliğini koruyorsa filizlenmiş haliyle tüketilmesi mümkündür. Fakat kestanenin yüzeyinde küf, yumuşama ya da kötü bir koku oluşmuşsa, tüketilmesi sağlık açısından risk oluşturabilir. Bu sebeple filizlenmiş kestaneyi çöpe atmadan önce kokusuna, görünümüne ve sertliğine bakarak karar vermeniz gerekiyor. Eğer taze kestaneyle arasında çok fark yoksa o zaman filizlenmiş olsa bile yiyebilirsiniz.
Filizlenmiş kestane nasıl tüketilir?
Filizlenmiş kestanenin görünümü sağlıklı, kokusu normalse o zaman filiz kısmını kesip normal bir şekilde pişirebilirsiniz. Filiz kısmını kestiğinizden şekli bozulduğu için sade tüketmek istemiyorsanız tatlı veya yemek tariflerinde değerlendirerek israfı önleyebilirsiniz.
Kestanenin filizlenmesi nasıl önlenir?
Kestaneyi serin ve kuru bir ortamda saklamanız gerekiyor. Yüksek nem, kestanenin hızla filizlenmesini sağlayacağı için olabildiği kadar nemden uzak yerde saklamanız şart. Eğer çok nemli bir ortamda yaşıyorsanız o zaman kestaneyi buzdolabında 0-4 derece arasında saklarsanız filizlenmenin önüne geçmiş olursunuz ve tazeliğini korursunuz.