Fitre nedir? Fitre kimlere verilir?

​Fitre nedir? Fitre kime verilir?
​Fitre nedir? Fitre kime verilir?

Her yıl ramazan ayının sonunda verilmesi vacip olan fitre nedir? Fitre kimlere verilir? Sorularının cevapları için sizleri şöyle alalım. Halk arasında fitre diye bilinen fıtır sadakası, insan olarak yaratılmanın ve Ramazan ayında orucumuzu tutup bayrama ulaşmanın bir şükrü olarak; dinen fitre verebilecek yeterlilikte olup Ramazan ayının sonuna yetişen müslümanın, belirli ihtiyaç sahibi kimselere vermesi vacip olan bir sadakadır.

İÇİNDEKİLER

Bir kişi her yıl ramazan ayının sonunda kendisi ve ailesi için Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından alt sınırı her yıl belirlenen bir miktarda dilediği kadar parayı veya gıdayı fitre olarak verebilir. İslam dininde fitre vermenin amacı, zenginlerin fakirlerle dayanışma içinde olmalarını ve insanların birbirleriyle yardımlaşmalarını teşvik etmektir.

Fitre kimlere verilir? Kimlere verilmez?

Ramazan ayının son demlerine geldiğimiz bu günlerde de gündemde yine fitre kimlere verilir? Fitre kimlere verilmez? Soruları varken bu konuya el koyalım istedik ve Diyanet İşleri Başkanlığı'nın fitre kimlere verilir? Cevabını sizlerle buluşturduk.

Diyanet İşleri Başkanlığı'na göre fitre, fitre verecek kişinin bakmakla yükümlü olmadığı yoksul kimselere verilir. Fıtır sadakası ve oruç fidyesini verecek olan kimsenin bu verdiklerinden doğrudan veya dolaylı olarak yararlanmaması zaruridir. İslam dininde zekât için de aynı kural geçerlidir. Bu sebeple bir kimse zekâtını, fıtır sadakasını ve fidyesini kendi usûl ve fürûuna yani soy bakımında ilişkisi bulunan kimselere veremez. (Usûl, bir kimsenin anası, babası, dede ve nineleri; fürûu ise; çocukları, torunları ve onların çocuklarıdır.) Ayrıca eşler de birbirlerine zekât, fitre ve fidye veremez.

'Hanefilere göre aşağıda sayılanlara fitre verilmez:

a) Ana, baba, büyük ana ve büyük babalara,

b) Oğul, oğlun çocukları, kız, kızın çocukları ve bunlardan doğan çocuklara,

c) Eşine,

d) Zengine yani aslî ihtiyaçları dışında nisap miktarı mala sahip olan kişiye,

e) Babası zengin olan ergen olmamış çocuğa (Merğinânî, el-Hidâye, II, 223-228).

Şâfiîlere ve Ebu Yusuf’a göre fitre, Müslüman olmayana da verilemez (Mâverdî, el-Hâvî, III, 387; X, 519; Merğinânî, el-Hidâye, II, 223).

Bunların dışındaki kardeş, teyze, dayı, amca, hala ve onların çocukları, gelin, damat, kayınpeder ve kayınvalide gibi akrabalar zengin değillerse kendilerine zekât, fitre ve fidye verilebilir (Zeylaî, Tebyîn, I, 301).'