Füzyon mutfak nedir?

Füzyon mutfak nedir?
Füzyon mutfak nedir?

Gastronomi sektörü her geçen gün gelişip bambaşka boyutlara ulaşırken yepyeni terimlerle, lezzet dünyasına dair bir sürü gelişme yaşandığı hepimiz tarafından bilinen bir gerçek. Biz de bu yazımızda gastronomi dünyasının bilimle kucaklaştığı bir alanını füzyon mutfağı ele alalım ve ‘füzyon mutfak nedir?’ sorusunun cevabını hep birlikte bulalım istedik.

Mutfaklar… Evlerimizde, hayatlarımızda belki de en fazla zaman geçirdiğimiz yerler. Üretirken kendimizi mutlu hissettiğimiz, yepyeni lezzetleri keşfettiğimiz, zaman zaman annelerimizden bizlere miras tariflerle sofralarımızı şenlendirdiğimiz bize göre bir evin en özel ve en sevilen yeri. Mutfaklarımız bizler için bile bu denli kıymetli iken mesleğini mutfakta icra edenleri gelin varın siz düşünün.

Bir restorana gittiğimizde önümüze gelen enfes yemeklerin mimarları, olağanüstü lezzet reçetelerini sahipleri şefler bizim için dünyanın en şanslı meslek grubuna dahiller. Çünkü bize kalırsa yemek yapmak ve yemek yaşamsal faaliyetlerimizi sürdürebilmek adına gerçekleştirdiğimiz bir zorunluluktan çok gerçek bir sanat ve terapi.

Füzyon mutfağı

Füzyon mutfağı tek kelime ile anlatacak olsak şüphesiz ki Lokma ekibi olarak tercihimiz şu olurdu. ‘Dünyanın dört bir yanından farklı pişirme tekniklerini ve farklı malzemeleri aynı tabakta harmanladığımız bir gastronomi şovu.’ Bize kalırsa mutfakta yeniliklere açık, farklı lezzetleri bir arada seven, dünya mutfağına ilgili, bilinenin dışına çıkma arzusunu mutfağa taşımak isteyenlerin kendini bulabileceği en lezzetli alan gastronominin bu enfes gösteri alanı; füzyon mutfağı.

Peki füzyon mutfağı dediğimiz bu gastronomik şölen ortaya nasıl çıktı? Takvimler 1980’lerin sonlarının gösterirken gastronomi alanında alışılagelmiş tatlar artık yemekle yakından ilgilenen kesimi tatmin etmemeye başlamıştı öyle ki birbirinden apayrı iki farklı mutfak kültürüne sahip Uzak Doğu mutfağına özgü teknikleri ve lezzetleri, Batı mutfağına ait tekniklerle ve lezzetlerle harmanlayarak aynı tabak içerisinde sürpriz lezzetler sunma fikrinin ateşine kapılarak dünya mutfağına ait lezzetleri harmanlayarak başladılar.

Miamili ünlü şef Norman Van Aiken.
Miamili ünlü şef Norman Van Aiken.

Bu mutfağa bu ismi veren ilk şef ise; Miamili ünlü şef Norman Van Aiken. Füzyon mutfağı ortaya çıktığı ilk vakitler Asya Füzyonu olarak anılıyordu ama daha sonra sınırsız bir şekilde bir araya getirilen lezzetlerden oluşan tarifler ortaya çıkınca farklı füzyon mutfaklarının da oluşmasının etkisiyle Asya füzyonu yerini daha global gastronomik bir terim olan füzyon mutfağına bıraktı.