Gargara hakkında her şey: Evde ağız gargarası nasıl yapılır?

Evde ağız gargarası nasıl yapılır?
Evde ağız gargarası nasıl yapılır?

Gargara genel olarak ağız ve diş sağlığını korumak için uygulanıyor. Yani aslında bir araya getirilen ve karıştırılarak elde edilen su, ağızda çalkalanarak tükürülüyor. Bu çalkalama işlemi sırasında ağız içinde ve dişlerdeki plakalarla birlikte bakteriler de temizlenmiş oluyor.

Genellikle tuzlu gargara çok tercih edilse de farklı malzemelerle gargara etkisini daha da artırmak mümkün oluyor. Rehberimizde gargara nedir; gargara ne işe yarar, gargara çeşitleri ve gargara faydaları gibi birçok farklı alt başlığı detaylandırıyoruz.

Gargara, aslına bakılırsa ağız ve diş sağlığını korumak için belirli aralıklarla yapılan ağız çalkalama işlemine deniyor. Ama boğaz ağrısı ve soğuk algınlığı gibi kış hastalıkları için boğazı rahatlatma konusunda da uygulanan yöntemlerden biri. Üstelik uygulanması için doktor önerisine ya da uzman görüşüne de gerek yok. Tamamen doğal yöntemlerle gargara yapıp az önce bahsettiğimiz etkileri azaltabilmek mümkün oluyor. En çok bilineni tuzlu gargara olsa da aslında farklı çeşitleri de var. Rehberimize en temelden ‘gargara nedir?’ sorusuyla başlayıp daha sonrasında konuyu ayrıntılarıyla anlatıyoruz.

Gargara nedir?

Gargaranın tam karşılığı aslında ‘ağız bakım suyu’ denilebilir. Özellikle ağız temizliğine önem veren kişilerin sık sık yaptığı; diş sağlığına da katkı sağlayan bir birleşim olduğunu söyleyebiliriz. Gargara, ağızın çalkalanması uygulanan bir formül. Dolayısıyla bu çalkalama işlemi sırasında da ağızdaki bakterilerin ya da dişlerdeki plakaların temizlenmesine katkı sağlıyor. Ağız ve diş bakımından bahsetmişken gargaraların daha çok yetişkin insanlar için önerildiğini, çocuklar için pek de tavsiye edilmesini hatırlatalım. Bunun nedeni gargaranın çalkalamayla birlikte çocuklar tarafından yutulması…

Gargara, basit temel bileşenlerle evde hazırlanabildiği gibi eczane ve marketlerde de hazır olarak satılan ürünlerden biri. Biz ise her zamanki gibi doğal yöntemleri tercih etmek isteyenler için evde gargara yapımıyla alakalı ayrıntıları anlatıyoruz. : )

Gargara ne işe yarar, neden gargara yapmalıyız?

Gargaranın faydaları arasında ağız bakımı ve diş sağlığı geliyor. Birazdan bahsedeceğimiz tuz, sirke ya da nane etkisiyle birlikte tamamen doğal maddelerle oluşturulan karışımlar, vücudun bakterilerden korunmasını sağlıyor. Özellikle birçok farklı mikrobun ağız yoluyla vücudumuzu ele geçirmeye çalıştığını unutmamak gerekiyor.

Gargara düzenli olarak uygulandığında çay ya da kahvelerin dişte bıraktığı sarı rengin ortadan kalkmasını da sağlıyor. Ayrıca genel olarak ağız sağlığına ve dildeki zararlı maddelerin temizlenmesine katkıda bulunuyor. Bu noktada küçük bir parantez açarak çürüklerin artmasına engel olmak için de karışımların uygulandığı biliniyor.

Gargara uygularken nelere dikkat etmek gerekir?

Birazdan bahsedeceğimiz gargara tariflerinde aslında her şey çok basit: Çünkü işlem, karışımların doğrudan birkaç yudum şeklinde ağza alınması ve ardından çalkalanarak tükürülmesi şeklinde gerçekleşiyor. Yani ek olarak farklı bir şeye dikkat etmeye gerek yok. Ama yine de oluşturulan karışımın yutulmaması çok önemli. Bu yüzden çocuklar için gargara pek de önerilmiyor.

Gargarayla ilgili sık sorulan sorulardan birkaçını da yanıtlayalım istiyoruz. Gargara diş etine de iyi geliyor, yani sık sık gargara yaparak diş etinde meydana gelen iltihaplanmaların önüne geçmek mümkün. Buna ek olarak diş ağrıları için de özellikle karanfilli gargaraların fayda sağladığı bilinen bir gerçek.

Gargara çeşitleri

En çok tercih edilen gargara formülü suyla tuzun karışımından oluşuyor. Yani aslında 1 çay kaşığı sofra tuzu ve 1 su bardağı içme suyuyla hızlıca bir gargara oluşturup ağzınızı temizleyebilirsiniz. Ama bunun haricinde daha acı ve etkili bir madde olan sirkeyi tercih edebilir ya da karbonatla da aynı etkiyi alabilirsiniz. Öncelikle gargara çeşitlerini listeleyelim daha sonrasında listedeki maddelerin ayrıntılarına geçelim.

  • • Tuzlu gargara
  • • Sirkeli gargara
  • • Maydanozlu gargara
  • • Karbonatlı gargara
  • • Karanfilli gargara
  • • Adaçayı gargarası
  • • Naneli gargara

Tuzlu gargara

Tuzlu gargarayı örneklendirmek için aslında tarifi az önce paylaştık. Yapmanız gereken şey oldukça basit: 1 çay kaşığı sofra tuzu ve 1 su bardağı içme suyunu bir araya getirmek. Su bardağına tuzu ekledikten sonra erimesini bekleyebilir ya da karıştırarak süreci hızlandırabilirsiniz. Tuzun tamamen erimesinin ardından birkaç yudum alarak ağzınızda iyice çalkalayabilirsiniz. Özellikle dairesel etkiler yaparak ağzınızda suyu iyice döndürüp dişlerinizin temas etmesini sağlayabilirsiniz. Böylece dişlerdeki plakaların da çıkması sağlanmış oluyor. Bardağı tamamen bitirmek için birkaç kez çalkalama işlemini tekrarlayıp ardından dişlerinizi fırçalayarak tuzlu suyun ağzınızda bıraktığı tadın önüne geçebilirsiniz.

Sirkeli gargara

Gelelim sirkeli gargaraya… Tahmin edebileceğiniz gibi mantık tamamen aynı. Ama biz yine de detaylı şekilde anlatalım: Bu işlemde öncelikle dişlerin fırçalanması öneriliyor. Daha sonrasında 2 yemek kaşığı sirke ve 1 su bardağı içme suyunu iyice karıştırın. Ardından çalkalama işlemine geçebilirsiniz. Yine birkaç uyudum halinde alarak çalkalamayı kolaylaştırabilirsiniz. Özellikle nefes ferahlatıcı etkisini birkaç çalkalama sonrasında bile hissedeceksiniz. Kirli suyu tükürüp bardaktaki karışımla çalkalamaya devam edin ve bardaktaki tüm karışım bitene kadar bu işlemi tekrarlayın.

Maydanozlu gargara

Maydanozlu gargara, özellikle ağızdaki ve dildeki bakterilerin temizlenmesinde çok önemli bir etkiye sahip. Dolayısıyla tuzlu ya da sirkeli gargaraya doğrudan bir alternatif olarak uygulayabilirsiniz. Özellikle haftada birkaç gün yatmadan önce bu gargarayı uygulamakta yarar var. Bu karışımda 1 bardak suya 2 adet karanfil ve 1 dal maydanoz ekleyip yaklaşık 1 dakika kadar ısıtmak gerekiyor. Ardından hafif soğumaya başladığında uygulayabilirsiniz.

Karbonatlı gargara

Karbonatın beyazlatıcı etkisi hemen herkes tarafından biliniyor. Doğal olarak ağız bakımında da bolca tercih ediliyor. Sadece 1 çay kaşığı karbonat, 2 damla nane yağı ve 1 su bardağı içme suyuyla bu karışımı hazırlayabilirsiniz. Tarif ise şöyle: İlk etapta 1 su bardağı suya nane yağını ve karbonatı ekleyip iyice karışmasını sağlayın, ardından dişlerinizi fırçalayın ve daha sonra gargaradan birkaç yudum alarak ağzınızda çalkalamaya başlayın. Karbonatlı gargaranın çay nedeniyle sararan ve lekeler oluşan dişler için fayda sağladığını da eklemek gerekiyor. Nane yağının görevi ise nefesi açmak şeklinde düşünebilirsiniz.

Karanfilli gargara

Karanfil, antiseptik özelliği sayesinde ağız ve diş sağlığı için oldukça fazla tercih ediliyor. Üstelik ağız kokusunu giderici etkisi de herkes tarafından biliniyor. A, E, K ve B6 vitaminleri sayesinde karanfilin aslında birçok farklı hastalığın tedavisi için kullanıldığını da belirtmek gerekiyor. Karışımın temel maddeleri 2 bardak içme suyu, 3 adet karanfil, 1 veya 2 damla çay ağacı yağı… Burada da yine küçük bir kaynatma işlemi devreye giriyor. Öncelikle az önce bahsettiğimiz malzemeleri bir cezveye ekleyebilir, ardından kısık ateşte yalnızca 1 dakika kadar ısıtabilirsiniz.

Karışım soğuduktan sonra uygulamaya geçebilirsiniz. Yine bu gargara öncesinde de dişleri fırçalayıp genel bir temizlik yapmakta yarar var. Birkaç yudumu çalkalayıp tükürebilir ve karanfilin temizlik etkisinden yararlanabilirsiniz. En önemli ayrıntılardan biri ise koku. Ağzınızdaki kötü kokuları gidermek için de yine bu gargarayı uygulayabilirsiniz. Eğer cezvede ısıtarak elde ettiğiniz ılık suyu saklamak ve sonradan kullanmak istiyorsanız cam bir kavanoz tercih edebilir ve aynı suyu gargara yapmak için 3 gün kadar tercih edebilirsiniz.

Adaçayı gargarası

Bir diğer gargara da adaçayı gargarası… 1 tatlı kaşığı adaçayı, 1 tatlı kaşığı bal, 4-5 adet adet toz karanfil ve 2 bardak suyla karışımı gerçekleştirip gargara yapabilirsiniz. Adaçayı gargarasının ağız temizleme etkisinin yanı sıra boğazı rahatlattığını ve nefes almayı kolaylaştırdığını da eklemek gerekiyor. Yani aslında solunum yollarına da olumlu katkı sağlıyor.

Naneli gargara

Son olarak naneli gargarayla ilgili ayrıntıları da paylaşalım. Özellikle yemeklerden hemen sonra yapılması önerilen naneli gargara, temizlik sağladığı gibi ferahlatıcı bir etki de oluşmasına imkan tanıyor. 1-2 damla nane yağı, 1 su bardağı su ve 1 çay kaşığı karbonatı karıştırdıktan iyice karıştırdıktan sonra ağzınızda çalkalayabilir ve ardından tükürebilirsiniz.