Genlerimiz vejetaryen olmayı engelliyor mu?

​Genlerimiz vejetaryen olmayı engelliyor mu?
​Genlerimiz vejetaryen olmayı engelliyor mu?

Bazı insanlar sağlık açısından, bazıları ise gerçekten et sevmediğinden vejetaryen beslenmeye başladı. Gün geçtikçe daha da popüler olan bu beslenme tarzı, bazı kişiler için uygulaması oldukça zor bir karar. Ancak uygulamada çekilen zorluklar sadece beslenme düzeninin değişmesiyle ilgili değil aynı zamanda genlerimizle de ilgili. "Nasıl yani Lokmacığım?" Dediğinizi duyar gibiyim hadi bu konuyu biraz daha açayım.

Son zamanlarda popüler olan vejetaryen beslenme tarzı, bizim gibi hemen hemen her yemekte et bulunan bir toplum için uygulanması oldukça güç. Bu sebeple vejetaryen beslenenlerin alışana kadar çok zorlandığı bir gerçek. Ancak yapılan araştırmalar sorunun sadece yeme alışkanlıklarında oluşan değişiklikten kaynaklanmadığını vurguluyor. Öyle ki her ne kadar popüler bir beslenme olsa da yapılan araştırmalar %84 oranında kişinin et yemeye geri döndüğünü gösteriyor. Peki yaşanılan bu durumun altında yatan temel sebep ne?

Northwestern Üniversitesi Feinberg Tıp Fakültesinde patoloji profesörü olan Nabeel Yaseen, vejetaryenlerin neden et yemeye geri döndüğü üzerine bir araştırma yapmış. Yaptığı çalışmada genlerin vejetaryen beslenme tarzı üzerinde etkili olup olmadığını inceleyen Yaseen, çalışmasını 5000 vejetaryen ve 330.000 vejetaryen olmayan kişilerle sürdürdü. Her iki grubun genetiğini karşılaştıran doktor, yaptığı çalışma sonucunda genomda bireyin vejetaryen olmasıyla alakalı bölümlerin olduğuna rastladı. Tespit edilen 31 ek gen içerisinde 3 ayrı genin, vücutta lipitlerin parçalanmasında ve depolanmasında etkili olduğu saptanmış.

Lipid denilen madde ise hayvansal ürünlerde özellikle de kırmızı ette çok fazla bulunuyor. İşte burada da kişinin lipide duyduğu ihtiyaç, vejetaryen kalıp kalmamasında etkili oluyor. Yani yapılan bu çalışma sonucunda elde edilen bulgular, genlerimizde etçil beslenme ağırlık basıyorsa vejetaryen beslenmenin zor olduğunu eninde sonunda et yeme isteğine yenik düşüleceğini söylüyor. Ancak tabi bu durumun kesinleşebilmesi için daha fazla çalışma yapılması gerekiyor.