Gerçekten çok şaşırtıcı: Aslında meyve olan ama sebze olarak bilinen 11 yiyecek

​Gerçekten çok şaşırtıcı: Aslında meyve olan ama sebze olarak bilinen 11 yiyecek
​Gerçekten çok şaşırtıcı: Aslında meyve olan ama sebze olarak bilinen 11 yiyecek

Evet; çevrenizdeki birçok kişiyi ikna etmeniz zor olabilir ama domates aslında bir sebze değil meyve. Yani bilimsel açıdan bakacak olursak ‘tohumunu içinde barındıran yiyecekler’ meyve olarak geçiyor. Doğal olarak da domates başta olmak üzere kabak, bezelye, salatalık ve aslında sebze olarak bilinen birçok yiyecek meyve. Gerçekten şaşırtıcı bilgiler içeren rehberimizde aslında meyve olan ama sebze olarak bilinen yiyeceklere yakından bakıyoruz.

Yıllardır tartışılan ‘meyve mi, sebze mi?’ konusuna açıklık getiriyoruz. Rehberimizde, milyonlarca kişinin sebze olarak bildiği meyveleri temel alıyoruz. Meyve olan sebzeler denildiğinde akla ilk olarak domates geliyor. Peki ama hangi meyvelerin sebze olup olmadığına kim karar veriyor? Merriam-Webster sözlüğüne göre tohumdan bitki haline gelen her şey meyve olarak adlandırılması gerekiyor. Yani aslında bilimsel olarak işin özü bu kritere dayanıyor. Dolayısıyla sebze listesi de kabarıyor. Biz yine de iki yiyeceği de birer cümleyle açıklayıp kafa karışıklığını ortadan kaldıralım.

Meyve nedir?

Bitkinin tohumunu içerisinde barındıran yiyeceklere meyve denir. Yani aslında bir yiyeceğin bilimsel olarak meyve olarak kabul edilmesindeki kriter bu.

Sebze nedir?

Bitkinin yenen kısımlarına verilen isim. Kök ya da gövde fark etmiyor.

Domates

Az önce aktardığımız küçük bilgiler ışığında hangi yiyeceklerin meyve hangilerinin de sebze olduğunu tahmin etmek epey kolaylaşıyor. Yazımızın başında da belirttiğimiz üzere domates aslında bir meyve. Çünkü bitkinin tohumunu yani çekirdekleri içerisinde barındırıyor.

Domates
Domates

Kabak

Bilimsel adı Cucurbita olan kabak, yemeklerde en fazla tercih edilen yiyeceklerden biri. Üstelik birçok farklı tarifi var. Bol lifli yapısı da aslında bağırsakların çalışması konusunda büyük katkı sağlıyor. Aytruca potasyum, kalsiyum, fosfor ve demir gibi elementlerin çoğunu içeriyor. Kabak da yine bilimsel olarak ‘meyve’ kategorisinde yer alan yiyeceklerden biri.

Kabak
Kabak

Biberler

Kendi tohumunu içinde barındırdığı için tüm biberler de aslında bilimsel olarak meyve kategorisinde yer alıyor. Evet; saçma gelebilir ama durum bu. Patlıcangiller familyasından gelen biberler, yeşil ve çoğu zaman da acı diye düşünülebilir. Ancak tatlı biberler de mevcut.

Biberler
Biberler

Bezelye

Bezelye; evet, bezelye de bir meyve… Bezelyenin tamamen kabuklu hali meyve olarak kabul ediliyor. Kabuklarını ayırıp biz aslında tohumlarını tüketiyoruz.

Bezelye
Bezelye

Salatalık

En başta domatesin bir sebze değil meyve olduğundan bahsetmiştik. Benzer şekilde domatesin yanından ayrılmayan ikinci yiyecek de salatalık. Yine salatalık da bir meyve.

Salatalık
Salatalık

Bal kabağı

Bol lif kaynağı olan bal kabağı, içerisinde potasyumdan tutun kalsiyuma, magnezyuma, sodyum ve hatta demire kadar birçok farklı element barındırıyor. Dünya genelinde çok farklı tariflerde kullanılıyor olsa da ülkemizde daha çok tatlısı tercih ediliyor. Şerbeti de kıvamında olduğunda mis… Bu arada, bal kabağının da meyve olduğunu ekleyelim.

Bal kabağı
Bal kabağı

Zeytin

Meyve olması asla kabul edilemeyen zeytin de bu kategoride yer alıyor. Akdeniz iklimine özgü ağaçta yetişen bir meyve olan zeytin, onlarca farklı türüyle kahvaltıların vazgeçilmezlerinden biri.

Zeytin
Zeytin

Patlıcan

Listemizin diğer bir maddesi ise patlıcan. Farklı yemeklerin yanı sıra yoğun tadıyla salatalarda da tercih edilen patlıcan da bilimsel özelliklere göre meyve şeklinde geçiyor.

Patlıcan
Patlıcan

Bamya

Ilık iklimleri seven bamya, mide ve bağırsakların çalışmasını düzenlediği için sindirim sistemine katkı sağlıyor. Ayrıca lif oranı da epey yüksek. Bamya da yine başta tanımladığımız ‘tohumlarını içerisinde barındırma’ nedeniyle meyve kategorisinde yer alıyor.

Bamya
Bamya

Çalı fasulyesi

Amerika’nın en sevdiği yiyeceklerden biri olan çalı fasulyesi de bir meyve.

Çalı fasulyesi
Çalı fasulyesi

Mısır

Listedeki son madde, belki de en şaşırtıcılardan biri: Mısır. Mısır, tahıl ve sebze gibi muamele görse de aslında bilimsel olarak bu kategorilerin hiçbiri doğru değil. Bu çekirdekler bitkileri çoğaltmak için kullanılan tohumlardır. Böylece mısır ‘kuru meyve’ olarak nitelendiriliyor .

Mısır
Mısır