Bir yiyeceği yemekten çekiniyorsanız gıda neofobiniz olabilir!

Bir yiyeceği yemekten çekiniyorsanız gıda neofobiniz olabilir!
Bir yiyeceği yemekten çekiniyorsanız gıda neofobiniz olabilir!

Çocukluğunuzda yemek seçtiğiniz oldu mu? Peki yemek istemediğiniz yemeklerden kaçının tadını biliyordunuz? Genellikle çocuklukta daha sık karşılaşılan gıda neofobisi, ebeveynlerin en çok zorlandığı konuların başında geliyor. Çocuklukta edindiğimiz bu alışkanlığımız, yetişkinlikte de devam ediyor. Peki gıda neofobisi tam olarak nedir? İşte cevabı...

Gıda neofobisi, bir yiyeceği denemekten korkmak veya yiyememek olarak tanımlanıyor. Yaşanılan bu durumun birçok sebebi bulunuyor. İlk sebeplerden biri, o yiyeceğin yenilmesi durumunda vücuda zarar vereceği düşüncesi. Bu düşünce kişide içgüdüsel olarak geliştiği için kontrol edilmesi oldukça zor. Bir yiyeceği yemek istememenin diğer sebebi ise duyusal ve duygusal nedenler. Bu nedenler arasında o yiyeceğin kokusu, görünümü ve daha önce yediyse tadı bulunuyor. Bu duruma verilebilecek en iyi örnek sarımsak. Çünkü birçok kişi sırf sarımsağın kokusundan dolayı yiyemiyor.

Gıda neofobisinin sebepleri arasında sadece bu iki madde değil aynı zamanda düşünsel tepkilerde yer alıyor. Yiyeceğin içinde bulunan madde, menşei veya türü gibi sebepler onu yemek için bir bahane olabilir. Örneğin Uzak Doğu'da böcek yemek çok normal bir durumken ülkemizde insanlar bu yemeğe iğrenerek bakıyor. Burada da devreye bireylerin doğup büyüdüğü toplumun yemek kültürü üzerinde ne kadar etkili olduğunu gösteriyor.

Gıda neofobisi olan kişiler, yiyecekleri denemekten korktukları için yetersiz veya dengesiz beslenme sorunlarıyla daha fazla karşılaşıyorlar. Bu sebeple ileri düzey gıda neofobisi bulunan kişilerin daha sağlıklı beslenebilmeleri için psikolojik destek almaları gerekiyor.