Giysileri kurtarma operasyonu: Kıyafetlerimizden yağ lekesi nasıl çıkar?

Kıyafetlerden yağ lekesi nasıl çıkar?
Kıyafetlerden yağ lekesi nasıl çıkar?

Mutfaklarımızda yemek yaparken çok sevdiğimiz o tişörtlerimiz ya da keyifli bir akşam yemeğinde üzerine bir şeyler döktüğümüz o çok sevdiğimiz pantolonlarımız, eteklerimiz, elbiselerimiz ve en sevilen kıyafetlerimizin kabusu yağ lekesi. Aynı cümle içinde geçtiğinde dahi tadımızı kaçırmaya yetti de arttı değil mi? İşte bu durum başınıza geldiğinde hissettiklerinizi tam da bu sebeple çok iyi anlıyoruz.

Maalesef yağ lekesi üzerimize bulaştığı o günü mahvetmekle kalmayıp çok sevdiğimiz o kıyafetlerin üzerinde her gördüğümüzde bizi o ana döndürüp keşke o yemeği hiç yapmasaydım/yemeseydim dedirtecek izler bırakmak konusunda oldukça inatçı. Peki ya sizlere bu denli can sıkıcı yağ lekelerini hiçbir iz kalmadan yok etmenin tüm püf noktalarını bildiğimizi söylesek?

Lokma ailesi olarak mutfaklarla ve yemekle aramıza mesafe koyacak tüm yemek kazalarının çözümlerini bulmaya çalışıyoruz ki çok sevdiğimiz mutfaklarımızdan ve keyifli sofralardan bir an dahi olsa soğuyup uzak kalmayalım. Bu yazımızı okuduktan sonra ‘üzerime yağ sıçrar mı’ korkusu olmadan en sevdiğiniz kıyafetlerinizle dahi gönül rahatlığıyla mutfağa girmenin hazzını doyasıya yaşayın!

Bulaşık deterjanı

Yağ lekesi nasıl çıkar: Bulaşık deterjanı.
Yağ lekesi nasıl çıkar: Bulaşık deterjanı.

İşte en bilindik, en etkili ve en ulaşılabilir yöntemi ilk sıraya koyduk. Mutfakta yemek yaparken ansızın üstünüze sıçrayıp en sevdiğiniz o tişörtünüze damga vuran yağ lekesi artık hiç canınızı sıkmasın. Yağ üstünüze sıçradığı an kıyafetinizin üstüne sıvı bulaşık deterjanınızdan sürerek çamaşır makinenizde yıkarsanız lekeden eser kalmadığını göreceksiniz.

Tuz

Yağ lekesi nasıl çıkar: Tuz.
Yağ lekesi nasıl çıkar: Tuz.

Büyüklerimizden öğrendiğimiz ve oldukça bilindik metotlardan biri de yağ lekesinin üstünü tuz ile ovalamak. Tuz ile ovaladığınız kıyafetinizi yine yukarıdaki gibi bulaşık deterjanıyla yıkarsanız sonucu garantiye almış olacağınızı eklememiz de fayda var.

Karbonat

Yağ lekesi nasıl çıkar: Karbonat.
Yağ lekesi nasıl çıkar: Karbonat.

Karbonatın tüm acil durumlarda ‘sakin olun ben varım’ demesine artık alıştık. Söz konusu zorlu yağ lekeleri olduğunda asidik özelliğiyle yine hayat kurtarması için sahne karbonatın. Yağ lekesinin üzerine su ile seyrelttiğiniz karbonatı sürün ve kıyafetinizi gönül rahatlığı ile makineye atın.

Pudra

Yağ lekesi nasıl çıkar: Pudra.
Yağ lekesi nasıl çıkar: Pudra.

Yağ lekesi henüz kurumamışken üzerine dökeceğiniz bir miktar bebek pudrasının tüm yağı emdiğini söylesek? Kıyafetlerinizi acaba dokusu tahriş olur mu diye gerilmeden gönül rahatlığıyla yağ lekesinden arındırabileceğiniz bu yöntem en güvenli liman.

Nişasta

Yağ lekesi nasıl çıkar: Nişasta.
Yağ lekesi nasıl çıkar: Nişasta.

Hamur işlerinin olmazsa olmazı nişasta yünlü yüzeylerdeki yağ lekesini çıkarmak konusunda bir dünya markası. Soğuk kış günlerinde en sevdiğiniz kazağınıza sıçrayan yağ lekelerini dert etme vakti sona erdi. Lekenin üzerine serpeceğiniz nişastayı yarım saat boyunca öylece bırakın ve daha sonra eski bir diş fırçası yardımıyla fırçalayın. İşte hepsi bu kadar.

Tüm bu yöntemler sonuç vermediği takdirde içinizi ferah tutarak çok sevdiğiniz o kıyafetinizle vedalaşmamak için son çare profesyonel bir temizlik olabilir. İşte bu sebeple kuru temizlemeye yollamayı da ihmal etmemenizi şiddetle tavsiye ederiz :)