Görenleri şaşkına uğratan meyve: Ağaç kavunu

Görenleri şaşkına uğratan meyve: Ağaç kavunu
Görenleri şaşkına uğratan meyve: Ağaç kavunu

Kavunun ağaçta ne işi var demeden önce bu yazımızı okumalısınız. Tıpkı bir kavun büyüklüğünde olan ancak narenciye familyasına ait olan ağaç kavunu, son dönemlerde popüler olan meyveler arasında.

Şadok olarak da isimlendirilen ağaç kavunu, kavuna benzer büyüklüğü ve limonu anımsatan görüntüsüyle gören herkesi şaşırtıyor. 1 ile 4,5 kilo arasında değişkenlik gösteren ağaç kavunu, limona göre daha çıkıntılı bir dış yüzeye sahip. Büyüklüğüne kıyasla susuz olan ağaç kavunu, geç meyve veren bir ağaca sahip. Bu sebeple ülkemizde üretimi yaygın olmayan ağaç kavunu yeni yeni tanınmaya başlandı.

Ağaç kavunu Antik Çağ'da dini öneme sahip

Ana vatanı Çin, Batı Malezya ve Kuzeydoğu Hindistan olan ağaç kavunu, Antik Çağ'da dini açıdan önemli görülmüş. Abbasi saray mutfağı tariflerinde de rastlanan ağaç kavunu, mide rahatsızlıkları için kullanılan şuruplarda yer alıyor. Ülkemizde ise son dönemlerde yetiştirilmeye başlanan ağaç kavunu, Akdeniz ve Ege bölgesinde üretilmekte.

Faydaları saymakla bitmiyor

İçerisinde birçok vitamin barındıran ağaç kavunu, antioksidan özelliklere sahip. Kalp ve damar rahatsızlıklarının önüne geçen ağaç kavunu, kokusuyla bile baş ağrısını iyileştiriyor. Kabuğu çiğnendiğinde ağız kokusunu gidermede faydalı olan ağaç kavunu, diş sağlığını da koruyor. Ayrıca mide sorunlarını gidermede de etkili olan bu meyve, kuru haliyle de güvelerin uzaklaşmasında etkili.