Soğanın göz yakmaması için ne yapılır?

Soğanın göz yakmaması için ne yapılır?
Soğanın göz yakmaması için ne yapılır?

Mutfakta zaman geçirmeyi her ne kadar çok seviyor olsak da, yemek yapıldığında mutfaklarımızı saran o soğan kokusu gözlerimizi yakmaya başladığı vakit biraz tatlar kaçıyor. İşte böyle anlarda keyifli vakitler eziyete dönüşmesin diye soğanın göz yakmaması için yapılabilecekleri bu başlık altında derledik ve soğanın göz yaşartıcı etkisiyle baş etmenin ne denli kolay olduğunu görün istedik.

İÇİNDEKİLER

Şüphesiz ki Türk mutfağından soğanı çıkarsak birçok yemekle ve birçok yemeğin lezzetiyle vedalaşmak zorunda kalırdık. Çünkü soğan hemen hemen tüm yemek tarifleri listelerinde karşımıza çıkan demirbaş malzemelerden biri olarak en sık tüketilen sebzeler arasında da daima ilk sırada.

Soğan neden göz yakar? Soğanın göz yakmaması için neler yapılabilir? Gibi soruların cevaplarını merak eden herkesin aradığını bulacağı bu yazımızdan sonra soğana ve soğanın göz yaşartıcı etkisine dair bilmemiz gereken her şeyi öğrenmiş olacağız.

Soğanı buzdolabında bekletin!

Soğanın kabuklarını soyun ve 10 dakika kadar buzdolabında bekletin. Ve buzdolabından çıkartıp doğrayın. Buzdolabında beklemiş soğanın gözlerinizi nasıl yakmadığını görünce şaşırmaya hazır olun.

Ağzınıza ekmek atın

Soğan doğrarken ağzına bir parça ekmek atın ve göz yaşartıcı tüm enzimleri ağzınızda toplayın. Soğan doğramaya başlamadan önce evinizde ekmek olup olmadığını kontrol edin.

Soğanı hızlı doğrayın!

Hızın size her daim zaman kazandıracağını unutmayın. Lakin soğanı doğrarken hızın çok daha önemli bir işlevi var. Soğanı hızlı doğramak gözlerinizin yaşarmasını engelleyecek en basit çözüm yollarından biri.

Kesme tahtasına sirke sürün!

Soğanı doğramaya başlamadan önce kesme tahtasına sirke sürün ve soğanın göz yaşartıcı etkisiyle vedalaşın... Sirke asidik yapısıyla göz yaşartıcı enzimleri üzerinde toplar ve soğanın göz yaşartıcı etkisini absorbe eder.

Mum yakın

Soğanı doğramaya başladığınızda yanında mum yakın. Ve soğanın tüm göz yaşartıcı enzimlerinin mumda toplandığına şahit olun. Önce mumu yakın ve soğanı doğramaya başlayın.

Dişlerinize limon dilimi alın!

Soğanları doğramaya başlamadan önce dişlerinizin arasına bir limon dilimi alın ve gerisini bize bırakın. Soğanın göz yaşartıcı etkisiyle başa çıkmak için yapmanız gereken oldukça basit.

Soğanı tuzlayın!

Soğanı doğramadan önce tuzlayın ve göz yaşartıcı etkisinin nasıl uçup gittiğine şaşırın... Soğanı bol miktarda tuzlamak soğanın göz yaşartıcı etkisiyle baş etmemizin en basit yollarından biri.

Deniz gözlüğü kullanın!

En etkili çözümlerden birini listenin sonuna sakladık. Yaz tatillerinden yaz tatillerine kullandığımız deniz gözlüğünü kullanın. Deniz gözlüğünüzü takın ve soğanınızı doğrayın; soğanın göz yaşartıcı etkisiyle vedalaşın.