Guarana nedir? Guarana bitkisinin faydaları nelerdir?

Guarana
Guarana

Brezilya'nın Amazon havzasında bulunan Amazon ormanlarında yetişen guarana bitkisi; son yıllarda enerji arttırıcı özelliğiyle tüm dünyada ününe ün katmış ve sıklıkla kullanılmaya başlanmıştır. Metabolizma hızlandırarak kilo vermeye de yardımcı olan guarananın ünü çoktan Brezilya sınırlarını aşmış durumda. Peki ya guarana nedir? Guarana bitkisinin faydaları nelerdir? Tüm bu soruların cevapları Lokma'da sizlerle!

Guaranın çekirdekleri yüksek dozda kafein içermesiyle beraber, saponin ve tanen yani yüksek dozda uyarıcı içerir. Guaranın tadı oldukça sert ve acı olmasına rağmen Amazon yerlileri uzun yıllar boyunca guaranayı birçok hastalığın tedavisinde kullanmışlardır.

Dünya genelinde de ilaç sanayisinde sıklıkla tercih edilen bir ham madde olan guarana son yıllarda kozmetik sektöründe de sıklıkla karşımıza çıkar durumda. Gelin hep beraber bu yazımızda Amazon ormanlarından gelen bu tropikal bitkiyi tanımak için bir yolculuğa çıkalım!

Guaranın faydaları nelerdir?

Yağ yakmaya yardımcıdır

Gaurana içerdiği 'metilksantin' sayesinde metabolizmamızı doğrudan etkileyerek yağ yakmamıza yardımcı olur. Diyette olanların, kilo vermek isteyenlerin ve sağlıklı yaşama gönül verenlerin beslenme listelerinden eksik etmemesi gereken bir besin.

Toksinlerden arındırır

Gündelik hayatımızda yediklerimizden, içtiklerimizden, soluduğumuz havadan kısacası hemen hemen tükettiklerimizden; soluduğumuz havaya kadar birçok kanal yoluyla vücudumuza giren toksinlerden kurtulmanın yolu epey basit! Güçlü antioksidan besinler kullanmak... İşte guarana da bu güçlü antioksanlardan yalnızca biri.

Cildi güzelleştirir

İlaç sanayiinden sonra kozmetik sanayisinde de kendine geniş bir yer bulan guarana, cildin zamanla kaybettiği dolgunluğunu yerine geri getiren kolajen açısından son derece zengin bitkilerden biri olduğundan özellikle gençlik yıllarında tüketilmesi son derece önemli!

Stresi azaltır

Stres altında olduğumuz zamanlarda ne yaparsak yapalım o stresi azaltmanın bir yolunu bulamayız. İşte bu gibi durumlarda mutfaklarınızda bir gıdanın o stresin çaresi olduğunu bilseydiniz? Guarana, olumlu bir ruh haline sahip olmak adına tüketebileceğiniz en faydalı gıdalardan biri.