Güvenli bir mutfak ortamı için bazı ipuçları

Mutfak kazaları
Mutfak kazaları

Kesikler, yaralanmalar ve yanıklar... Mutfakta en çok başımıza gelen kazalar bunlar. Peki mutfak yaralanmalarının önüne nasıl geçilir? Yemek yaparken uygulayacağınız ve alışkanlık haline getireceğiniz bazı davranışlar mutfaktaki yaralanmaların önüne geçer. Peki bu önlemler neler? Anlatıyoruz!

Davlumbaz ve ocak hatası

Öncelikle ocakla davlumbaz veya aspiratör arasındaki yasal 65cm mesafe kuralına mutlaka uymanız gerektiğini hatırlatalım. Bunun çok önemli bir sebebi var. Daha az mesafe olursa ocakta yanan alevi aspiratörün çekme ve yangın çıkarma olasılığı çok yüksek. Peki ocak-davlumbaz mesafesi 65cm'den az ise ne yapmalı? Ocağın üzerinde tencere yokken ve açıkken aspiratörü kapatın. Eğer ocağın üzerinde tencere varsa elbette aspiratörünüzü kullanabilirsiniz ancak ateşle açık aspiratörü direkt temas ettirmeyin.

Mutfakta giydiklerinize dikkat edin!

Mutfakta sıcak şeylerin üzerinize sıçrama olasılığı çok fazla. Yanıkların önüne geçmek için mutfakta giydiğiniz kıyafetlere dikkat etmelisiniz. Bir diğer durum da kesikler! Eğer ayağınızda çorap ya da terlik yoksa ve bir sürahi yere düşüp kırıldıysa yerlere o şekilde basarak geçmek zorunda kalabilirsiniz. Biz terlik giymenizi öneriyoruz!

Bıçağı doğru tutun

Mutfakta kullandığınız bıçakları tutuş şekliniz güvenlik açısından çok önemli. Doğradığınız yiyeceği tuttuğunuz parmaklarınızı mutlaka kırmanız gerekiyor. Bıçağı parmak uçlarınızı kesmeye müsait şekilde değil tırnaklarınıza düz temas edecek şekilde tutmalısınız. Tıpkı fotoğraftaki gibi!

Kızgın yağı suyun altına tutmayın

Bazen mutfakta hiç olmayacak kazalar yaşarız. Durup dururken kızgın yağınız alev alabilir. Bu durumda sakinliğinizi korumalısınız ve yanan yağı asla su ile söndürmeye çalışmamalısınız. Eğer böyle yaparsanız yağın alevi büyüyecek ve geri dönüşü olmayan kazalara sebep olacaktır.

Konserve kapaklarını hafife almayın

Üzerinde açma yeri olan konserve kapakları bir nebze daha iyi. Eğer bu aşamada kendinize tam olarak güvenmiyorsanız bir kaşığın arkasını konserve açma yerine yerleştirebilir ve bu şekilde risk almadan açabilirsiniz. Açma yeri olmayan konserveler için ise kullandığınız konserve açacağının ardında tırtıklı demirler bırakacağını unutmayın ve daha dikkatli davranın!