Hafızanızın iyiliği için bu 5 gıdadan uzak durun!

Hafızanızın iyiliği için bu 5 gıdadan uzak durun!
Hafızanızın iyiliği için bu 5 gıdadan uzak durun!

Birçoğumuz çocukluğundan beri hafızasının kuvvetli olması için neler yemesi gerektiğini araştırıyor. Hatta sadece bununla sınırlı kalmayıp hafıza geliştirmek için birçok tekniğe başvuruyor. Ancak yapılan araştırmalar gösteriyor ki her ne kadar hafızamızı geliştirmek için çabalasak da bazı gıdalardan uzak durmadığımız sürece istediğimiz sonuca ulaşmamız oldukça zor! İşte hafızamızı küçülten o gıdalar...

Şeker

Her ne kadar tadı güzel olsa da adı hep kötü olaylarla geçen şeker, hafızamızın küçülmesinde etkili olan gıdaların başında geliyor. Çünkü beynimiz hücrelerde aktivite olabilmesi için glikozu kullanıyor. Fazla şekerli gıdalar tükettiğimizde beynimiz aşırı glikoza maruz kalıyor ve bu durum beynin normal işleyişini sekteye uğratıyor. Amerikan Kalp Derneği, yaptıkları araştırmada kadınların günde 25 gram, erkeklerin ise 36 gram şekeri geçmemesi gerektiğini vurguluyor.

Karbonhidrat

"Hamur yiye yiye kafası çalışmıyor!" Gibi bir söyleme mutlaka denk gelmişsinizdir. Bu durum ne yazık ki gerçek! Yüksek karbonhidrat içeren ekmek, makarna ve poğaça gibi hamur işleri vücudumuzda hızla glikoza dönüşüyor. Hal böyle olunca şekerde olduğu gibi yediklerimiz hafızamızın gerilemesini sağlıyor. Bu sebeple karbonhidrat yerken kaliteli ve glisemik indeksi düşük olan havuç, nohut ve yeşil sebzeleri tercih etmeniz gerekiyor.

Kızartma

18.080 kişinin katıldığı bir çalışmada kızartmanın beyin sağlığına doğrudan etki ettiği görüldü. Kızartmayı çok fazla tüketen kişilerde öğrenme güçlüğü yaşanırken öğrendiklerini hafıza da tutabilmek de oldukça zor olduğu kesinleşti. Bundan dolayı hafızanızın iyi olmasını istiyorsanız olabildiğinde kızartmadan uzak durmalısınız.

İşlenmiş et

Salam, sucuk, sosis gibi işlenmiş etlerde nitrat adı verilen koruyucu kullanılır. İşte bu nitrat, hafıza küçülmesine yol açmakla kalmaz bipolar bozukluğuna bile yol açabilmektedir. Bu sebeple uzmanlar her ne olursa olsun işlenmiş etlerden uzak durulması gerektiğinde hem fikir.

Alkol

Alkol tüm kötülüklerin anası! Diye boşuna demiyorlar. Yapılan araştırmalar, aşırı alkol tüketen bireylerin beyin hücrelerinde küçülme olduğu ve buna bağlı olarak bunama riskine daha fazla maruz kaldığını gösteriyor. Hem hafızayı hem beyni hem de ruhsal sağlığınızı etkileyen alkol yerine daha sağlıklı içeceklere yönelmenizde fayda var.