Halsizlik ve yorgunluğa son: Yorgunluğa iyi gelen 9 gıda

Halsizlik ve yorgunluğa son: Yorgunluğa iyi gelen 9 gıda
Halsizlik ve yorgunluğa son: Yorgunluğa iyi gelen 9 gıda

Gün içerisinde halsiz hissettiğiniz veya enerjinizin düşük olduğu oluyor mu? Cevabınız 'evet' ise bu içeriğimiz tam size göre. Tükettiğimiz gıdalarla ilişkili olan halsizlik ve yorgunluk, sayacağımız besinlerle giderilebiliyor. Hazırsanız bu besinler hangileri bir bakalım.

Havuç

İçerisinde bolca A vitamini bulunan havuç, enerjimizi yerine getiren gıdalar arasında. Ayrıca sadece enerjimizi yükseltmekle kalmayan bu turuncu güç, bağışıklık sistemimizi de güçlendiriyor. Havuçtan tam fayda sağlamak için ise mutlaka bir yağ ile kullanılması gerekiyor. Çünkü A vitamini yağda çözünen bir vitamin türü.

Ceviz

E vitamini açısından zengin olan ceviz, yorgunluğu azaltan gıdalardan biri. Her gün 3-4 adet tüketilen ceviz, gün içerisinde daha enerjik olmanıza yardımcı oluyor.

Kırmızı et

B12 vitamini ve demir açısından zengin olan kırmızı et, haftada bir tüketildiği zaman kronik yorgunluğun giderilmesinde bile etkili oluyor. Ayrıca demir eksikliği sebebiyle yorgunluk hissinin de giderilmesinde etkili olan kırmızı et, kolesterol gibi sağlık sorunları yoksa 120-150 gram tüketilmeli.

Yumurta

Güçlü proteinler arasında yer alan yumurta, B12 vitamini yönünden oldukça güçlü. Bu sebeple uzmanlar her gün 1-2 yumurta yenmesi gerektiğine vurgu yapıyor. Ancak kronik rahatsızlıkları olanlar ve ilaç kullananlar doktorlarına bunu danışmalılar.

Muz

Potasyum içeren muz, halsizliğe karşı enerji veriyor. Bu sebeple gün içerisinde yorgun hissettiğinizde muz tüketebilirsiniz. Muz aynı zamanda spordan sonraki kas ağrılarına da birebir. Eğer gece bacak kasılmalarınız varsa düzenli olarak muz tüketmelisiniz.

Pekmez

Kansızlık ve demir eksikliğinden dolayı yorgunluğunuz varsa mutlaka denemeniz gereken pekmez, sabahları aç karnına içildiğinde etki ediyor. Ayrıca sadece yorgunluğu geçirmekle kalmayan pekmez, bağışıklık sistemini de güçlendirmekte.

Ispanak

Vücuda enerji veren ve halsizliği yok eden gıdalar arasında bulunan ıspanak, mevsiminde haftada bir tüketmemiz gereken besinlerden. Ayrıca magnezyum ve demir açısından da zengin olan ıspanak, kemiklerin de güçlü olmasına yardım ediyor.

Balık

Omega-3 bakımından zengin olan balık, değerli proteinler ve yağlar içerir. Bundan dolayı vücuda enerji verir. Zor olsa da haftada 2-3 defa tüketmemiz gereken gıdalar arasında. Eğer balık tüketemiyorsanız doktorunuza danışmalısınız ve mutlaka omega-3 takviyelerinden faydalanmalısınız.

Su

Yaşamımızın kaynağı olan suyun faydaları saymakla bitmiyor. Bunların en başında ise halsizlikle olan mücadelesi geliyor. Su içme oranının aşırı olmadıkça bir sınırı yok ve artık uzmanlar her vücudun su ihtiyacının da farklı olduğunu söylüyor. Yani gün içinde mutlaka size 2 litre su için diyemeyiz ancak şöyle yapabilirsiniz: Susadığınız zaman normalde içtiğinizden bir iki yudum daha fazla için, acıktığınız zaman da önce 1 bardak su için ve 15 dakika bekleyin. Vücut bazen susuzluğu açlık olarak algılıyor olabilir.