Hamur kabartma ajanlarımız: Karbonat ve kabartma tozu

​Hamur kabartma ajanlarımız: Karbonat ve kabartma tozu
​Hamur kabartma ajanlarımız: Karbonat ve kabartma tozu

"Hamuru kabartma tozu mu daha iyi kabartır yoksa karbonat mı?" diye merak ediyorsanız sorularınızdan kurtulacağınız bir yazıyla karşınızdayız! İstenilen hamur kıvamına göre kullanım alanları değişen bu iki malzemeyi daha yakından tanımak istiyorsanız okumaya devam edebilirsiniz.

Görüntüsü ve hamuru kabartmasından dolayı aynı olduğunu düşündüğümüz kabartma tozu ve karbonat, aslında tam olarak aynı ürünler değil. İkisi de hamurun kabarması için kullanılsa da tarife göre kullanımları farklılaşıyor.

Bilimsel olarak sodyum bikarbonat diye adlandırılan karbonat, ekmek ve kurabiye gibi hamur işlerinin vazgeçilmez malzemeleri arasında bulunuyor. Sodyum tuzları arasında bulunan ve yemek sodası olarak da anılan karbonat, yapılan hamurun daha dayanıklı olmasına yardımcı olmakta. Hamurun daha yoğun kıvam almasında rol oynayan karbonat, malzemeyi kabartmak için başka asitlere ihtiyaç duyuyor. Diğer asitlerle tepkimeye giren karbonat, ortaya karbondioksit gazını çıkartarak kabartma görevini üstlenmekte.

Bir diğer hamur kabartma malzemesi olan kabartma tozu, içerisinde karbonat, nişasta, kurutma ve asit maddelerinin olduğu bir karışımdır. Kabartma tozu, hamuru kabartmak için aside ihtiyaç duymaz. Bu sebeple hızlı yapılan birçok hamurda kullanımı oldukça yaygındır. Kabartma tozu bir karışım olduğundan dolayı hızlı ve yavaş reaksiyon veren iki çeşit asit içerir. Yavaş reaksiyona giren asit ısıyla sonuç verirken, hızlı reaksiyona giren asit ise oda sıcaklığında bile sonuç vermektedir. Bu sebeple kabartma tozu çift işlevli olduğundan hamuru ilk önce dışarıda daha sonra fırında kabartır.

"Peki sonuç olarak hangisi kullanılmalı?" diye sorarsanız biz istediğiniz hamur kıvamına göre karar vermenizi doğru buluyoruz. Eğer hamurunuzun daha çıtır, kıvamlı ve dayanıklı olmasını istiyorsanız karbonat kullanabilirsiniz. "Yok ben hamurumu daha yumuşak bir dokuda istiyorum." Derseniz de kabartma tozu sizin için güzel bir seçenek olacaktır. Son olarak karbonatın acımsı, kabartma tozunun ise nötr bir tat sunacağını göz önüne almakta fayda var.