Pofuduk hamur hazırlama rehberi!

​Pofuduk hamur hazırlama rehberi!
​Pofuduk hamur hazırlama rehberi!

Hemen hemen hepimizin severek yediği hamur işi, yapım aşamasında bizleri en çok zorlayan yemekler arasında yer alıyor. Çünkü hamur her zaman tam da istediğimiz gibi mayalanmıyor. ''Peki hamuru her zaman istediğimiz gibi pofuduk yapmanın bir yolu yok mu?'' Diye merak edenlere özel hazırladığımız bu yazımızla beraber hamur işi denildiğinde akla ilk gelen kişi olacaksınız. Hazırsanız hamur mayalarken dikkat etmeniz gereken püf noktalara bir göz atalım.

Oda sıcaklığında malzeme kullanın!

Hangi tarifi deniyor olursanız olun hamur yapmanın en önemli noktalarından ilki kullanacağınız tüm malzemelerin oda sıcaklığında olması. Çünkü kullanacağınız maya soğuk malzemelerle aktifleşmeyecektir.

Bayat maya kullanmayın!

Mayanızın bayat olup olmaması hamurun kabarmasında etki eden en önemli detay. Bu sebeple kullanacağınız mayanın tarihine bakmanızda fayda var. Eğer yaş maya kullanıyorsanız bazen tarihi geçmemiş olsa bile bayatlayabilir bu sebeple mayanın dağılıyor ve ele yapışmamış olması gerekir.

Şekeri tuzdan önce ekleyin!

Mayanın aktifleşebilmesi için glikoza ihtiyaç vardır. Bu sebeple şekeri tuzdan önce eklerseniz maya daha kolay aktifleşecek ve bu sayede hamur daha güzel kabaracaktır.

Hamuru alttan üste yoğurun!

Malzemelerin daha iyi özdeşleşmesi için hamuru yumruğunuzla yoğuruyorsanız bu oldukça yanlış bir uygulama. Çünkü bu yoğurma işleminde malzemeler genellikle tam anlamıyla birleşmeyecektir. Bunun yerine alttan üste doğru katlayarak hamurunuzu yoğurmak daha iyi olacaktır.

Fazla un eklemekten kaçının!

Hamurunuzu ne kadar yoğurursanız yoğurun ele yapışıyor diye sürekli un ekliyorsanız büyük hata ediyorsunuz. Tarifinizde yer alan ölçülere uymanız hamurun hem daha iyi kabarmasına hem de yaptığınız yemeğin tam anlamıyla olmasında etkilidir. Bu sebeple hamurda yer alan su ve un oranının 60'a 40 olmasına dikkat edin.

Oda sıcaklığında mayalandırın!

Hamurun güzel mayalanması için ne çok soğuk ne de çok sıcak bir ortamda olmaması gerek. Çünkü sıcak ortam mayanın hemen aktifleşip sönmesini sağlarken soğuk ortam ise mayanın aktifleşmesini geciktirecektir. Bu sebeple oda sıcaklığı idealdir.

Mayalanan hamura dokunmayın!

Mayalanması için bıraktığınız hamurun üzerini sık sık açmak veya kıvamını kontrol etmek hamurun içinde bulunduğu mayalanma sürecini sekteye uğratır. Bu sebeple en az 45 dakika hamura yaklaşmamanız gerekir.

Tepsi mayalanmasını unutmayın!

Hamuru mayalandırdıktan hemen sonra şekil verip fırına atmayın! En az 20 dakika da tepside mayalanması için müsaade edin.