Hangi renk gıda neye faydalı?

Hangi renk gıda neye faydalı?
Hangi renk gıda neye faydalı?

Uzmanlar hastalıklara karşı güçlü olabilmek için en az 5 renkli beslenilmesi gerektiğine vurgu yapıyorlar. Bu sebeple sağlıklı beslenmek isteyen bir bireyin renkli beslenmesi gerekiyor. Çünkü yapılan araştırmalara göre her rengin kendisine özel birçok faydası bulunuyor. Peki hangi gıda rengi hangi faydaları sunuyor? Hadi bakalım...

Kırmızı ve pembe renk gıdalar

Kırmızı ve pembe renginde olan gıdaların içerisinde yüksek miktarda A ve C vitamini bulunuyor. Bundan dolayı yüksek antioksidan kaynağı olan kırmızı ve pembe renginde olan sebze ve meyveler, ciltte melanin üretimini artırıyor. Bu sebze ve meyveler sayesinde ciltte artan melanin, yaşlanmaya karşı koruma sağlıyor. Bu renkte gıdaların tek marifeti cilt güzelliğini sağlamak değil hücrelerin yenilenmesinde de etkili oluyor. Son olarak özellikle kırmızı sebze ve meyvelerde bulunan likopen, kansere karşı da koruyor.

Yeşil renk gıdalar

Diyet yapanların sıklıkta tükettiği yeşil sebze ve meyveler, içerisinde A, B2 ve C vitamini, kalsiyum, magnezyum, fosfor ve potasyum barındırıyor. Klorofil kaynağı olduğundan dolayı kanı temizleme özelliğine sahip olan yeşil renkli sebze ve meyveler bundan dolayı sivilce sorunlarından ruhsal bozukluklara kadar fayda sağlıyor.

Mor renk gıdalar

Antioksidan kaynağı gıda yemek istiyorsanız eğer mor meyve ve sebzeleri tercih etmeniz gerekiyor. Sinir sisteminin düzenli işlemesinde etkili olan mor renk gıdalar, unutkanlıktan akneye kadar birçok sorunun önüne geçiyor.

Sarı ve turuncu renk gıdalar

Sarı ve turuncu renk gıdalarda yer alan yüksek betakaroten ve A vitamini cildin güzelleşmesini sağlıyor. Bağışıklık sisteminin de düzgün çalışmasında etkili olan bu renk gıdalar, kanserden koruma etkisi de gösteriyor. Ancak bu renklerin faydalı olabilmesi için mutlaka yağ ile tüketilmesi gerekiyor.

Beyaz renk gıdalar

Beyaz renk gıdaların stresi ve birçok psikolojik sorunları azalttığı bilimsel olarak ispatlanmış. Rahatlatma etkisinin yanı sıra bağışıklık sisteminin de güçlenmesine yardımcı olan beyaz renkli sebze ve meyveler, kelosterol düşürücü özellikleriyle de biliniyor.