Hayati olan vitamin ve mineralleri beslenme ile destekleyin!

Vitamin ve mineraller
Vitamin ve mineraller

Çevremizde bu aralar kimi görsek demir eksikliği, B12 vitamini, kalsiyum ve D vitamini eksikliğinden yakınıyor. Bu eksiklikleri çekenlerin dünyada da büyük bir kısmının alması gereken vitaminleri düzenli almadıkları tespit edilmiş. Lokmacığınız eksikliğini çektiğiniz vitaminleri düzenli almanızı ve bu vitaminleri besinlerle desteklemenizi öneriyor!

Dünyanın en yaygın bozukluğu: demir eksikliği

Dünya Sağlık Örgütü'ne göre dünyadaki insanların %30'dan fazlası demir eksikliği veya kansızlık sorunları çekiyor. Ve bunu 'dünyanın en yaygın yeme bozukluğu' olarak tanımlıyor. Demir eksikliği, kalp ve akciğer fonksiyonlarınızı olumsuz etkilerken vücudu enfeksiyonlara karşı da açık hale getiriyor.

Peki hangi gıdalarda demir var?

Et, vücudun en kolay emdiği demir türü ancak mercimek, lahana, nohut ve fasulye gibi birçok demir kaynağı mevcut. Biber, kivi, brokoli gibi C vitamini açısından zengin gıdaları artırarak da demir emilimine destek olabilirsiniz.

Ancak dikkat!

Yemekle birlikte süt, kahve ve çay içmek içerdikleri fitik asitten dolayı yiyeceklerle aldığınız demirin emilimini azaltır ve bu gıdaları demir için yemenizin hiçbir faydası kalmamış olur.

İyot önemli!

İyot eksikliği tiroid bezlerinin yetersiz çalışmasına neden olabilir. Bu da yorgunluk, kilo alma ve bağırsak problemlerine yol açacağından iyot alımını düzgün bir şekilde yapmak çok önemli. Özellikle de hamileler için! İyot için en önemli besinler balıklar ve süt ürünleri. Bu gıdalardan kaçınanların vücutlarında iyot eksikliği çok daha fazla gözlemlenmiş. Ülkemizde çok tüketilmese de bu uyarı Uzak Doğu mutfağı sevdalılarına gelsin! Deniz yosunu çok miktarda konsantre iyot içerdiği için haftada bir kereden fazla yenmesi önerilmiyor.

Kalsiyuma gereken önemi vermiyoruz ama...

Yorgunluğunuzun sebebi kalsiyum eksikliği olabilir. Ancak bu yorgunluk öyle basit bir yorgunluk değil, kemiklerinizin yorgunluğu olduğu için kalsiyum eksikliği aslında kemik erimesiyle de bağlaştırılır. Vücutta en çok bulunan vitaminlerden biri kalsiyum olduğu için eksikliğinin görüldüğü durumlarda toparlaması diğerlerine göre çok daha kolay. Peki kalsiyum sadece süt ürünlerinde mi var? Pekmez, susam, fındık, fıstık, kaju ve benzeri yağlı tohumlar, yeşil yapraklı sebzeler, kuru baklagiller ve kurutulmuş meyveler kalsiyum açısından zengin besinlerdir.

Korkulu bacak kasılmalarının sebebi: magnezyum eksikliği olabilir!

Gece aniden bacaklarınız, kollarınız kasılıyorsa sebebinin magnezyum eksikliği olması oldukça muhtemel! Belirtilerine gelecek olursak, mide bulantısı, saç dökülmesi, kas kasılmaları, kalpte ritim bozuklukları, kabızlık ve konsantrasyon eksikliği sayılabilir. Magnezyum bulunan besinlere gelecek olursak; muz, bitter çikolata, avokado, ıspanak ve kuru baklagiller sayılabilir. Eğer bunları düzenli tükettiğinizde dahi geçmiyorsa mutlaka takviye almalısınız.