Her alanda kullanabileceğiniz 10 faydalı yağ

Yağ çeşitleri
Yağ çeşitleri

Market ve aktar reyonları sayısız yağ ile dolup taşıyor. Sizler de yapacağınız yemekler için en uygun yağ hangisi diye düşünüp taşınırken Lokmacığınız imdadınıza yetişiyor! Sizler için en iyi yemeklik yağ nasıl seçilir? En sağlıklı yağlar nelerdir? Hepsini açıklıyoruz. Doymuş ve doymamış yağları kullanmak yemeğinizi veya salatanızı sağlıklı hâle getirmenin en kolay yolu. Bu yüzden tek çeşit yağ kullanmak yerine imkân varsa yağ tüketimini çeşitlendirmek çok önemli.

Yemek pişirirken dikkate alınması gereken en önemli detaylardan biri yağın dumanlanma noktasıdır. Yağ, dumanlanma noktasından fazla ısıtılırsa sadece yemeğinizin aromasını bozmazsınız aynı zamanda yağ içerisindeki besinleri de bozmuş olursunuz. Besinleri bozulan yağ içerisinde bulunan serbest radikaller denen zararlı bileşikleri açığa çıkarır. Bu konuda dikkatli olmak çok önemli.

Pişireceğiniz yemeğe göre aralarında seçim yapabileceğiniz en iyi 10 yemeklik yağı sizler için derledik. Keten tohumu yağı nerelerde kullanılır? Ayçiçek yağının faydaları ve zararları nelerdir? Hindistan cevizi yağı yemeklerde kullanılabilir mi? Hepsinin cevabı bu yazımızda!

Zeytinyağı

Aklınıza gelebilecek tüm pişirme yöntemlerini zeytinyağı ile deneyebilirsiniz. Izgara, fırın, kızartma, sote... Zeytinyağı hepsi ile uyum sağlayacak çok yönlü bir yağ. Marketlerden alacağınız 'sızma' etiketli zeytinyağları yağın rafine edilmemiş olduğu anlamına gelir. Birçok bilimsel çalışma zeytinyağı ile kalp sağlığı arasında önemli bir ilişki olduğu kanısına varmıştır. Günlük kullanım için bu yağı tercih etmenizi öneriyoruz. Unutmadan söyleyelim zeytinyağı, diğer yağlara kıyasla nispeten daha düşük bir duman noktasına sahiptir, bu nedenle düşük ve orta ateşte pişirme için en iyisidir.

Ayçiçek yağı

Yüksek ısıya dayanıklı olduğu için kızartmaların başrolü olan ayçiçek yağı, yemeklerde ve salatalarda da çok sık kullanılan bir yağ türü. Soğuk pres olarak üretildiğinde ağızdaki yaraları tedavi etme amaçlı kullanılır. Zeytinyağının aksine çok miktarda kullanılan ayçiçek yağı, cilt, saç, kalp ve kilo problemlerine yol açabilir. Bu yağı mümkün olduğunca az kullanmak sağlık açısından daha iyi olacaktır.

Susam yağı

Çiğ veya kavrulmuş susamla üretilebilen susam yağı özellikle Uzak Doğu mutfağının olmazsa olmazı. Kızartmalarda, yemeklerde ve salatalarda kullanılabilen bu yağ, yemeğin lezzetini iki katına çıkarmasıyla biliniyor. Her damak tadına uymayan susam yağını alırken mutlaka tadarak almanızı öneriyoruz. Bu lezzetli yağın faydalarına da değinmeden olmaz! Kansere karşı müthiş bir koruyuculuğa sahip olan susam yağı aynı zamanda cilde ve saça da çok iyi geliyor.

Fındık yağı

Karadeniz'in incisi fındığı yalnızca tatlılarda kullananlar bir de yağını denesin! E vitamini deposu olan fındık yağını salatalarınızda ve yemeklerinizde rahatlıkla kullanabilirsiniz. Boğaz ağrılarına, kalp ve damar hastalıklarına, kurumuş cilde ve saça da oldukça iyi gelen fındık yağını ayçiçek yağı yerine kızartmalarınızda da kullanabilirsiniz. Dünyanın bir numaralı fındık üreticisi olan ülkemizde, farklı amaçlarla kullanılmaya değer bir yağ olarak düşünülebilir.

Hindistan cevizi yağı

Tereyağına alternatif olarak kullanılan hindistan cevizi yağı, doymuş yağ grupları arasındadır ve oda sıcaklığında katı halde bulunur. Cilde ve saça çok iyi gelen bu yağ, yemekler için çok sağlıklı kabul edilse de tereyağından çok daha fazla doymuş yağ içermektedir bu sebeple de LDL kolesterolü yükseltir. Ayrıca henüz hindistan cevizi yağının tereyağdan çok daha faydalı olduğunu kanıtlayan bir bilimsel veriye ulaşılamamıştır. Şimdilik, -eğer vegan değilseniz- tereyağını bu yağa tercih edebilirsiniz.

Avokado yağı

Bu aromatik lezzete sahip yağı aklınıza gelebilecek her yemekte kullanabilirsiniz. Kızartmalardan, yemeklere, salatalardan keklere... Ancak diğer yağlara göre oldukça pahalı olduğunu da hatırlatmakta fayda var. Avokado yağının sağlığa faydalarından bahsedecek olursak say say bitmez! En başta, kalp, gözler, cilt ve kemiklere iyi gelen bu yağ, aynı zamanda müthiş bir antioksidan kaynağıdır! Az da olsa kullanmakta yarar var.

Keten tohumu yağı

Yemeklerde, salatalarda ve mezelerde rahatlıkla kullanabileceğiniz keten tohumu yağını çok çabuk yanacağından yemeklerde ve kızartmalarda kullanmanızı önermiyoruz. Ölçüsüne dikkat edilerek kullanılması gereken bu yağ egzamaya ve saçlara çok iyi gelmekle birlikte aynı zamanda müthiş bir tokluk hissi verir.

Üzüm çekirdeği yağı

Üzüm çekirdeklerinden elde edilen bu mucizevi yağ nispeten makul fiyatı ve sayısız faydası ile hepimizin gözdesi olabilir! Bağışıklık sistemini güçlendiren, solunumu rahatlatan ve cilde çok iyi gelen üzüm çekirdeği yağı, özellikle salatalarınıza eşsiz bir aroma katacak!