Ballar neden farklı renk?

Ballar neden farklı renk?​
Ballar neden farklı renk?​

Marketten bal alırken bir şey dikkatinizi çekti mi? Bal denildiğinde gözümüzde sarı renk canlansa da market raflarına baktığımızda açık sarıdan kırmızıya kadar birçok farklı renkte bal görüyoruz. markkası ve türü aynı olsa bile değişiklik gösteren bu durumun asıl sebebi nedir? diye bir araştırma yaptık. İşte her balın renginin neden farklı olduğuna bilimsel bir yanıt.

Arıların çiçek çiçek gezerek bizler için hazırladığı her balın farklı renkte olması, toplanılan nektarların ne yoğunlukta ve ne renkte olmasıyla doğrudan ilişkili. Bitkilerde yer alan nektarlarda bulunan karotenoid pigmenti tüm bal çeşitlerinin sarı alt tonlu olmasını sağlıyor. Ancak arıların topladığı bu çiçek nektarlarında baskın olan renkler bu sarının hangi tonlarda olacağını belirliyor. Bu sebeple ayçiçek balı sarı olurken, çam balı kahverenginde olabiliyor.

Balların farklı renkte olmaları çiçeğine göre değişiklik gösterse de sakla koşulları da bu konuda etkili. Örneğin serin bir ortamda bekleyen bal kristalleşeceği için rengini açılacaktır. Ya da metal bir kapta saklıyorsanız kabın iyonlarıyla tepkimeye giren balda pigmentasyon değişikliği görmek çok normaldir. Yani özetlemek gerekirse çiçek türüne ve yoğunluğuna göre ballarda doğal renk farklılıkları görülse de saklama koşullarıyla birlikte pigmentasyon değişimi yaşanılabilmektedir. Bundan dolayı balın rengi kaliteyi belirmemektedir.