Her yiğidin bir yoğurt yiyişi vardır: Yöresel yoğurt çeşitleri

Yöresel yoğurt çeşitleri
Yöresel yoğurt çeşitleri

Yüzyıllardır sofralarımızın baş köşesinde yerini almış ve o yeri hiçbir şeye kaptırmamış yoğurdu bu yazımızla daha yakından tanımaya var mısınız? Yoğurt yalnızca inek sütünden yapılıyor ve tek çeşidi var sanıyorsanız yanılıyorsunuz. İnek sütünden, manda sütüne aklınıza gelebilecek birçok farklı sütten, bambaşka şehirlerde, bambaşka yoğurtlar yapılırken yöresel yoğurt çeşitlerini Lokmacığınız ile beraber öğrenmeye hazır mısınız?

İÇİNDEKİLER

Silivri yoğurdu - İstanbul

İlk günkü lezzetini korumayı başarabilen nadir lezzetlerden biri olan Silivri yoğurdu, ilk başlarda koyun sütüyle yapılırmış ancak koyun sütü bulmak git gide zorlaştığından koyun yerine manda sütü kullanmayı tercih etmeye başlayan yöre halkı yaklaşık 100 yılı aşkın bir süredir manda yoğurdu yapıyor. Lakin bu lezzet çok yakın zamanda coğrafi işaret alarak tescillendi.

Tirilye Bakraç Yoğurdu - Bursa

Bursa Mudanya'da, Tirilye Mahallesi ile özdeşleşmiş olan bakraç yoğurdu çok sevilen yöresel yoğurt çeşitlerinden yalnızca biri. Bakırdan yapılan ve adına bakraç denilen bir yoğurt kabının içerisinde yapılan Tirilye Bakraç yoğurdu kendiliğinden katı bir kıvama sahiptir.

Silifke yoğurdu - Mersin

Adına türküler yazılmış Silifke yoğurdundan bahsetmemek olur mu hiç? Silifke yoğurdunun dillere destan olmuş bu lezzetinin sırrı ise Toroslarda otlayan keçilerin sütü. Mersin'de süt çilisi adı verilen kaplarda yapılan Silifke yoğurdu yapılırken sütün köpükleri sürekli olarak dağıtılıyor ve üzerine maya eklenerek yapılıyor.

Tuzlu yoğurt - Hatay

UNESCO tarafından gastronomi kenti ilan edilmiş Hatay'ın da kendine has bir yoğurdu var elbette. İnek sütü yerine keçi sütünden yapılan tuzlu yoğurdun asıl olmazsa olmazı ise kaya tuzu. Yoğurda kaya tuzu eklenerek karıştırılan ve o şekilde saklanan tuzlu yoğurt Hatay'ın en meşhur lezzetleri arasında.

Bakraç yoğurdu - Siirt

Bakırdan yapılan bir yoğurt kabı olan bakraçta yapılan bakraç yoğurdu Siirt'in en meşhur lezzetleri arasındadır. İnek sütü yerine koyun sütünden yapılan bakraç yoğurdu oldukça katı kıvamlı bir yoğurt çeşididir.

Çaycuma manda yoğurdu - Zonguldak

Ekşi tatlar ile arası iyi olanları şöyle alalım. Kendine has mayhoş bir tadı olan Çaycuma manda yoğurdu, Zonguldak'ın en ünlü lezzetleri arasında. Öyle ki ünü sınırlarını aşmış olan bu yoğurt coğrafi tescil alarak Zonguldak'a tescillendi.

Çiy yoğurdu - Kütahya

Hıdırellez yoğurdu olarak da bilinen çiy yoğurdu yalnızca Hıdırellez günü yapıldığı için Kütahya'nın Tavşanlı ilçesinin en özel lezzetlerinden biri. Hıdırellez gecesi otların üzerine düşen çiylerin toplanarak süte katılmasıyla yapılan çiy yoğurdu, 1 litre süte 3 yemek kaşığı çiy eklenerek yapılıyor.

İsli yoğurt - Denizli

Dumanlı, isli bir kokuya sahip olan Denizli yoğurdu kese yoğurdu olarak da bilinir. Süt kaynarken dibinin tutturulmasıyla yanık kokusuna sahip olan isli yoğurt Denizli'nin coğrafi tescilli ürünlerinden biridir.