Hesap gelince şaşırmayın: Kuver ücreti nedir?

Hesap gelince şaşırmayın: ​Kuver ücreti nedir?
Hesap gelince şaşırmayın: ​Kuver ücreti nedir?

Son yıllarda restoran menülerinde sıklıkla gördüğümüz '%10 kuver ücreti' ibaresinin ne anlama geldiğini merak edenler buraya. Kuver ücreti nedir? Kuver ücreti neden alınır? Kuver ücretinin yasal bir dayanağı var mıdır? Sorularının cevapları bu yazımızda. Bir restorana gidip de hesap geldiğinde şaşkınlığa uğramamanız için kuver ücreti hakkında bilmeniz gereken her şey bu yazımızda.

İÇİNDEKİLER

Kuver nedir?

Fransızca couvert kelimesinden gelen kuver TDK'ye göre de yemekler servis edilmeden masaya gelen masa örtüsü olarak tanımlanır. Günümüzde ise kuver, yemekler servise hazır olduğunda serviste kullanılacak tüm malzemelerin nizami bir şekilde masaya gelmesi olarak tanımlanabilir.

Yalnız kuver ücreti her restoranda farklı uygulanabilir. Çünkü kuver restorandan restorana farklılık gösterir. Öyle ki, her restoranda servis öncesi hazırlık başkadır. Kuver üç şekilde sınıflandırılabilir. Tabldot kuver, alakart kuver, açık büfe kuver. Tabldot kuver, menüsü önceden belirli olan mekanlarda yemek esnasında kullanılabilecek tüm malzemelerin kullanım sırasına göre düzenlemesine verilen addır. Alakart kuver, menüsü önceden belli olmayan siparişe göre yemeklerin hazırlandığı mekanlarda yemek esnasında kullanılacak malzemelerin kullanım sırasına göre düzenlenmesine verilen addır. Açık büfe kuver ise, genellikle otel restoranlarında uygulanan açık büfe yemeklerde lazım olabilecek her türlü malzemenin önceden hazırlanmasına verilen addır. Diğer kuver çeşitlerine oranla da daha fazla hazırlık gerektirir.

Restoranlarda kuver ücreti neden ödenir?

Özellikle fine dining restoranların menülerinde sıklıkla yer verdikleri kuver ücretini neden ödediğimizi merak eden herkes buraya. Masaya getirilen örtüden tutun da, çatal bıçağa kadar tüm malzemelere ödenen bu ücret kuver ücreti olarak adlandırılır.

Kuver ücreti yasal mı?

Bizim ülkemizde yasal olmasına rağmen bazı Avrupa ülkelerinde, kuver ücreti uygulayan mekanlara para cezası kesilmektedir.