Hiçbir şey çöp değil: Mutfakta sıfır atık


Mutfakta sıfır atık
Mutfakta sıfır atık

Bizler de artık farkındayız ki atıklarımızla dünyayı kirletip, doğal kaynaklarımıza zarar verirken; ekolojik dengeyi bozup, gelecek nesillere yaşanmaz bir dünya miras bırakacağız. İşte biz Lokma olarak tam da bu sebeple elimizi taşın altına koyarak üzerimize düşen sorumluluğu gelecek nesiller adına almak zorundayız dedik ve bu başlık altında tüm bildiklerimizi derleyelim istedik.

Günden güne üretimin ve tüketimin arttığı dünyamızda artık doğal kaynaklarımızın alarm vermeye başladığının farkında mıyız? Her ne kadar üretim konusunda da oldukça mesafe kat etmiş olsak da artan nüfus ve tüketim çılgınlığı bu dengeyi kurmak konusunda insanlık olarak yetersiz kalmamızın başlıca sebeplerinden.

‘Çok haklısın Lokmacım ama biz kendi adımıza neler yapabiliriz?’ diye içinden geçirenler için de evlerimizde en fazla zaman geçirdiğimiz yerlerden biri olan mutfaklarımızda ‘sıfır atık’ hareketini başlatarak üzerimize düşen sorumluluğu önce kendi evlerimizde, sonra tüm hayatımızda almanın tam vakti!

Depolama

Mutfaklarımızda özellikle bakliyatlarımızı, unumuzu ve şekerimizi kısacası mutfağımızın en temel malzemelerini stoklama alışkanlığı hepimizde mevcut. Lakin bunu yaparken kullandığımız kapların hammaddelerine ne denli dikkat ediyoruz? Plastik kap kullanımı öncelikli olarak sağlığımız için oldukça tehlikeli iken dünyamız için de oldukça zararlı. Mutfaklarımızda cam saklama kapları seçmek sürdürülebilirlik açısından ilk tercihimiz olmalı.

Ambalaj atıkları

Ambalajsız olarak satın alabileceğimiz ürünlerle hem ev ekonomisini hem de ekolojik dengeyi koruyabileceğimizi söylesek? Öyle ki ambalajsız olarak satılan kuruyemişler, bakliyatlar, un, şeker, çay vs. tüm gıdalar dünyayı ambalaj atıklarından kurtarma hareketinde belki de en önemli paya sahipler. Tabi bunları da poşetlere koydurmak yerine her zaman kendi bez torbamıza koydurmayı unutmamak kaydıyla.

Bayat ekmekler

Dünyanın bir kısmı açlıkla sınanırken her gün ne denli bayat ekmeğin çöpe gittiğini biliyor musunuz? Açıklanan ve sıklıkla güncellenen istatiklere bakıldığında bayat ekmek tüketimi azalmak şöyle dursun gün geçtikçe artıyor. Bayat ekmekleri çöpe atmaya son veriyoruz ve sizleri bayat ekmekleri değerlendirebileceğimiz birbirinden pratik 6 tarif yazımıza yönlendiriyoruz.

Bulaşık süngerleri

Yoksa her mutfağın olmazsa olmazı olan bulaşık süngeriniz hala sentetik mi? Unutmamak gerekir ki sentetik çevreye oldukça zararlı ve geri dönüştürülmesi pek de mümkün olmayan bir madde. Sentetik süngerler yerine yenilenebilir doğal liflere veya geri dönüştürülebilir diğer malzemelere geçiş yapmak oldukça önemli.

Temizlik malzemeleri

Sadece mutfaklarımızda değil, evlerimizde de kullandığımız temizlik malzemelerine dikkat etmek oldukça önemli. Çünkü kullandığımız ağır kimyasal içeren temizlik malzemeleri tam birer doğa düşmanı. Bunlar yerine doğal temizlik malzemelerine yönelmek doğa için ve öncelikle kendi sağlığımız için en doğrusu; beyaz sirke, karbonat, limon ve doğal olarak üretilmiş temizlik malzemeleri temizlik aşamasında en yakın dostlarımız olmalı.

Mevsiminde güzel!

Yoksa Lokma’nın instagram hesabında düzenli olarak her ayın başında paylaştığı ‘mevsiminde güzel’ postlarını görmeyen var mı? Varsa şayet bu bizi çok üzer çünkü mevsiminde yetişmemiş meyve sebzeleri almak ve tüketmek de ekolojik dengeye verdiğimiz en büyük zararlardan biri. Örneğin yaz mevsiminde muz, kış mevsiminde kiraz yemekten vazgeçmemiz gerek çünkü unutmamalıyız ki her şey ‘mevsiminde güzel.’