Ramazan sofralarının gözdesi: Hurma çeşitleri

​Ramazan sofralarının gözdesi: Hurma çeşitleri
​Ramazan sofralarının gözdesi: Hurma çeşitleri

Ramazan ayının gelmesiyle beraber çarşı pazarı süsleyen çeşit çeşit hurmaları görünce insan hangisini alacağını şaşırıyor. Sadece görüntü ve lezzetleriyle değil aynı zamanda besin değerleriyle farklılaşan hurmaların her biri farklı fayda sunuyor. İşte hurma çeşitleri ve faydaları...

Medine hurması

Khalasa hurması olarak da adlandırılan Medine hurması, en sık rastladığımız hurmaların başında geliyor. Dışı kahverengi olan ve yumuşak bir dokuya sahip olan Medine hurması, tatlı bir tada sahip. Potasyum, fosfor ve magnezyum bakımından çok zengin olan bu hurma, vücudun ihtiyaç duyduğu vitaminleri kolayca sağlıyor.

Tunus hurması

Hafif sarıya dönük rengiyle dikkatleri çeken o hurma Tunus hurması. Daha şekerli bir tada sahip olan bu hurma, potasyum, magnezyum ve mineral bakımından zengin olduğu gibi yüksek lif içeriğiyle uzun süre tok kalmamızı sağlıyor.

Kudüs hurması

Medjoul hurması olarak da adlandırılan Kudüs hurması, koyu kahverengi bir renge sahip. Yumuşak dokuya sahip olan bu hurma daha etli ve iri olmasıyla biliniyor. Folik asit, magnezyum, kalsiyum ve demir bakımından zengin olan bu hurma türü, aşırı şekerli bir tada sahip.

Berhi hurması

Tezgahta gördüğümüzde hemen dikkat çeken sarı renge sahip olan o hurma berhi hurması. Genellikle yaş olarak satılan bu hurma çeşidi, potasyum ve demir bakımından çok zengin. Bekledikçe tatlanan bu hurmanın, tıpkı tadı gibi durdukça renginde de değişiklik oluyor.

Acve hurması

Peygamber efendimizin diktiği bir hurma olduğu için adına peygamber hurması da denilen acve hurması, koyu rengiyle tezgahlarda ayrılıyor. Hacdan dönen akrabalarımızın bol bol getirdiği bu hurma, demir, magnezyum, kalsiyum ve potasyumun yanı sıra A ve B vitaminlerini de bol bol barındırıyor.

İran hurması

Yumuşak yapısı, ince kabuğu ve tatlı olmasıyla bildiğimiz İran hurması, bağışıklık sistemini güçlendirmede oldukça etkili bir meyve. Lifli yapısı sayesinde uzun süre tok kalmaya da yardımcı olan bu hurma, yine diğer hurmalarda olduğu gibi potasyum, fosfor ve magnezyum yönünden zengin.

Bağdat hurması

Diğer hurmalara göre daha tombul bir yapıya sahip olan Bağdat hurması, sarıya dönük kahverengi bir renkte. Yüksek lif içeren bu hurma, sindirim sisteminin düzenli çalışmasına yardımcı oluyor.

Sugay hurması

Diğer hurmalara göre daha az şekerli olan sugay hurması, sarımsı ve beyaz bir renge sahip. Kan şekerinin aniden yükselmesini engelleyen bu hurma, A, B ve C vitamini yönünden zengin.