İç mekanda kolaylıkla yetiştirebileceğiniz 8 sebze

İç mekanda kolaylıkla yetiştirebileceğiniz sebzeler
İç mekanda kolaylıkla yetiştirebileceğiniz sebzeler

Balkonunuzda ya da camın hemen önünde küçük bir saksıda da olsa sebze yetiştirmeyi hiç düşündünüz mü? Evet, genel olarak birçok sebzenin yetişmesi için bol miktarda toprak, güneş ve su gerekiyor. Ancak tüm bunlara minimum düzeyde ihtiyaç duyan çeşitli sebzeler de var. İç mekanda yetiştirebileceğiniz 8 sebzeyi bir araya getirdik.

Birçoğumuz için artık evde sebze yetiştirmek her geçen gün daha çekici hale geliyor. Pandemi nedeniyle çoğunlukla evlere kapandığımız şu dönemlerde bunu hem aktivite haline getirmek hem de yeşillik yetiştirmek mümkün. Üstelik sanılanın aksine büyük bir bahçeye ya da tamamen güneş gören bir balkona da ihtiyacınız yok. Biraz özenle iç mekanlarda da bitki yetiştirilebiliyor. Rehberimizde iç mekanda yeşillik yetiştirme hakkında bilmeniz gereken her şeyi anlatıp daha sonrasında listeye geçiyoruz.

Kapalı mekanda sebze yetiştirmek için ipuçları

Hemen her fırsatta dile getirdiğimiz gibi kapalı mekanda sebze yetiştirmek için dikkat edilmesi gereken en önemli unsurların başında saksı geliyor. Özellikle bitki köklerinin hızlıca büyüyüp verimli hale gelebilmesi için altında drenaj deliği olan bir saksı seçilmesi şart. İsteyenler bu noktada eski büyük plastik yoğurt kaplarını ya da saklama kaplarını da kullanabilir elbette. Ama yine de en güzeli geniş bir saksı almak. Drenaj deliği demişken iç mekanda olacağı için saksının hemen altına da suyun akma ihtimaline karşı ufak bir kap bulundurmak gerekiyor.

Bitkilerin iç mekan koşullarında büyümesine yardımcı olmak için özel bir formüle edilmiş kapalı saksı toprağı kullanmak daha etkili sonuçlar veriyor. Bu nedenle, pencere önünde güneş ya da gün ışığı yardımıyla bitki yetiştirilebiliyor. Ayrıca çeşitli şartlar sağlandıktan sonra (ışık setleri vs) tamamen kapalı ve gün ışığı görmeyen bir odada bile bitki yetiştirmek mümkün hale geliyor.

Bitkiniz yoğun dış ortam sıcaklığına maruz kalmadığı için sık sık kurumayacaktır. Bu nedenle daha az su vermeniz gerekiyor. Yani daha doğrusu aşırı sulamadan kaçının.Toprağın nemli kalması kâfi.

Düşük nem, iç mekan bitkilerinin büyümesini engelleyen en önemli faktörlerin başında geliyor. Bu nedenle ya her gün bir sprey şişesi yardımıyla sulama yapın ya da nemlendirici cihazlar satın alın. Ama ilki daha kolay bir seçenek olarak gözüküyor.

Toprağa, ışığın yoğunluğuna ve bakıma bağlı olarak bitkinin yenilebilir kısmının hasat edilmesi haftalar ya da aylar alabilir. Yaz mevsimi mevcut olan en doğal ışığa sahip olacağınız ve bitkiyi hızlıca büyütebileceğiniz mevsim. Fakat iç mekan sebzeleri yıl boyunca büyüyebiliyor ve kasvetli kış aylarında bile sonuç verebiliyor.

İç mekanda kolayca yetiştirilebilecek sebzeler

İç mekanlarda en iyi sonucu veren bitkileri seçerek işinizi kolaylaştırabilirsiniz. Aşağıdaki maddeleri de işte bu yüzden seçtik.

  • 1- Havuç
  • 2- Yeşil soğan
  • 3- Otlar
  • 4- Acı biber
  • 5- Yeşil salata
  • 6- Mikro yeşillikler
  • 7- Patates
  • 8- Turp
  • 9- Domates

Havuç

Havuç, etrafında fazla boşluk gerektirmez ancak sebzelerden daha derin bir toprağa ihtiyaç duyar. Üstelik soğuğa dayanıklıdır. Ama günde en az 12 saat bol miktarda ışık aldığından emin olmak gerekiyor.

Yeşil Soğan

Yeşil soğan, iç mekanlarda epey iyi sonuç verir çünkü bakımı kolaydır. Üstelik diğer sebzeler gibi çok fazla gün ışığı da gerektirmez. Ekmek için tohumlarını ya da üst kök kısmının ucunu kullanabilirsiniz.

Otlar

Otlar (sebzelerin bir alt kümesi) güneş ışığını sever, bu yüzden bol miktarda güneş aldıklarından emin olmalısınız. Bunu da günde 12 saat ila 16 saat olarak düşünebilirsiniz. İç mekanda yetiştirmek için en iyi seçeneklerden bazıları şöyle: Frenk soğanı, maydonoz, kişniş, nane, biberiye, adaçayı ve kekik.

Acı biber

Biberler oldukça uzun ömürlü. Yani sıcak havalarda ve tamamen güneşte gelişirler. Ancak iç mekanlarda da hızlıca serpilebiliyorlar. Günde 14-20 saat arasında yüksek seviyede ışığa ihtiyaçları var. En az 25-28 cm uzunluğunda bir saksıya ekmek şart.

Yapraklı yeşil salata

Belki de grubun en güvenilir olanı ıspanak, lahana ve roka gibi soğuğa dayanıklı yapraklı salata çeşitleri. Küçük alanlarda dahi 4 hafta gibi kısa sürede büyüyebiliyorlar. Günde yaklaşık 12 saat güneş ışığına ihtiyaçları var.

Mikro yeşillikler

Boyutlarının sizi yanıltmasına izin vermeyin. Mikro filizler tamamen büyümüş bitkilerden 40 kat daha fazla vitamin ve besin içeriyor. Onları, yapraklı salata yeşillikleri gibi yetiştirebilirsiniz. Ancak 2-3 haftalık olduklarında hasat etmeniz gerektiğini de unutmayın. Ayrıca özellikle soğuk sandviçlerde bolca tercih edebilirsiniz.

Patates

Bu madde sizi şaşırtabilir. Ancak filizlenmiş bir patatesi parçalarına ayırıp en az 15 cm uzunluğunda bir saksıya filizlenmiş tarafları yukarı bakacak şekilde yerleştirirseniz 2 ay içinde minik minik patatesler oluştuğunu görebilirsiniz. Yeterince büyük bir saksıya sahip olduğunuzdan emin olun. Çünkü patatesler oldukça fazla büyüyebiliyor. Ayrıca her zaman toprakla kaplı olmasını sağlamak için toprak eklemeye devam etmeniz gerekebilir.

Turp

Turplar, çimlenmeden hasada kadar sadece 30 ila 40 gün arasında ulaşıyor. Üstelik diğer sebzeler kadar ışığa ihtiyaç duymuyorlar.