İlk yoğurt nasıl mayalandı?

İlk yoğurt nasıl mayalandı?
İlk yoğurt nasıl mayalandı?

Mutfağımızda yeri oldukça geniş olan yoğurt, hepimizin severek yediği besinler arasında yer alıyor. Hayatımızda yeri o kadar farklı ki evde yoğurt mayalamak yeniden popüler hale geldi. Ancak bugün size yoğurt yapımını değil aslında hepimizin kafasında soru işareti olan yoğurdun nasıl bulunduğunu açıklayacağız. Sahi yoğurt yoğurtla mayalanıyorsa ilk yoğurt nasıl yapıldı?

Sizler de bizim gibi bazı yiyeceklerin nasıl bulunduğunu merak ediyorsanız eminiz birçok farklı sonuçlarla karşılaşmışsınızdır. Mutfağa meraklı olanlar aslında içerisinde birçok farklı disiplini barındırdığını bilir. Hatta günümüz dünyasında şefler bu disiplinlerden faydalanarak birçok lezzeti ortaya çıkarmaktadır ancak bundan yüzyıllar öncesinde bile insanoğlunun bazı gıdaları yaptığını düşününce insan merak edemeden duramıyor. Bu gıdalar arasında yer alan yoğurt, tarihin gizemli lezzetlerinden biri.

Tam olarak nerede ve kim tarafından bulunduğu bilinmese de isminin Türkçe kökenli olması ve ilk izlerine Mezopotamya'da rastlanmasından dolayı rahatlıkla bize ait diyebiliyoruz. Ancak yoğurdu gizemli yapan asıl konu nerede ve kim tarafından bulunduğu değil nasıl mayalandığı! Bildiğiniz gibi yoğurt yapmak için bir başka yoğurda ihtiyaç duyuluyor. Bu sebeple birçok kişi "İlk yoğurt, yoğurt olmadan nasıl mayalandı?" diye merak ediyor. Bu konu hakkında ise birçok farklı teori yer alıyor.

İlk teoriye göre göçebe olan Türk kavimleri, sağdıkları sütleri hayvanların iç organlarından elde edilen tulumlarla yanlarında taşıyordu. Ve bu tulumlarda yer alan bakteri ve laktik asit zamanla süte karışarak yoğurt oluşmasını sağladı. Bir başka teori ise yoğurt tamamen kendiliğinden oluştu. Yani sağılan sütler belirli sıcaklıklarda beklediği zaman çevrede bulunan bakterilerle tepkimeye girerek yoğurt oluştu.

Yoğurdun bulunmasıyla ilgili teori bitti sanıyorsanız yanılıyorsunuz! Bir başka rivayete göre ise karınca yumurtası yoğurt mayalamada görevlendirilmiş. Yani karınca yumurtası süte kıvam vermek için kullanılmış. Her ne kadar birçok yerde bu rivayetten bahsedilse de bizim için hayvanların iç organlarında saklanmasıyla ortaya çıkan yoğurt, daha mantıklı geldi.