İngiliz Mutfağı ve İngiliz Yemek Kültürü

İngiliz mutfağı
İngiliz mutfağı

The Crown’u tek nefeste izlemiş herkes buraya! Bu hafta, saray mutfağından tutun da İngiltere’nin en ücra yerlerine değin uzanan İngiliz mutfağını keşif maceramıza hazır mısınız?

Birleşik Krallık, yüzölçümü bakımından oldukça büyük ve dünyanın en kozmopolit yapılı ülkelerinden biri olduğundan içerisinde farklı kültürleri barındırır. Bu sebeple oldukça zengin ve çeşitli bir mutfağa sahiptir.

• İngiliz mutfağı bir İtalyan, bir Fransız vee bir Türk mutfağına nispeten pek de kült lezzetlerle dünyayı kasıp kavurmasa da bu mutfağın mihenk taşları olarak kabul edilen haşlanmış sebzeler, et ve patates ile yapılan yemekleri oldukça meşhurdur.

• İngiliz mutfağında peynir öyle çok sevilir ve tüketilir ki ülkede en sevilen ve en çok tüketilen peynir çeşidi olan Galler peyniri ile birlikte İngiliz mutfağına ait yaklaşık 700 çeşit peynir bulunmaktadır.

• İngilizler için günün en önemli öğünleri sabah kahvaltıları ve akşam yemekleri olduğundan en başarılı lezzetler de burada kendini gösterir. Örneğin; sabah kahvaltılarında ünlü İngiliz yazar Arnold Bennett ile özdeşleşmiş, Arnold Bennett usulü omlet İngilizlerin göz bebeği.

• Peki İngilizler kahvaltılarda başka neler tüketiyor? Patates mücveri, kuru fasulye, tost ekmeği, jambon ve yumurta geleneksel İngiliz kahvaltısının vazgeçilmezleri… ‘Nasıl yani Lokmacım kuru fasulye konusunda ciddi misin?’ Diyenleri duyduk. :P EVET CİDDİYİZ…

• Mutfağı diğer ülkelere nazaran biraz zayıf kalan İngilizlerin epey başarılı oldukları bir konu var elbette. Yemek yapmayı pek de sevmediklerinden sandviç konusunda uzman olmaları. :P Öyle ki dünyanın ilk sandviçi de 1762’de bir İngiliz olan Baron John Montagu Sandwich tarafından icat edilmiş.

• Yok mu İngiliz mutfağından çıkıp da tüm dünyayı ele geçirmiş bir lezzet? Elbette var; fish & cips. Kılçıksız balıkları dışı epey çıtır olacak şekilde kızartarak, kızarmış patates ile servis ettikleri fish & cips İngiltere’de genellikle avokado sosu ve acı sos ile birlikte tüketiliyor.

• Pazar günleri tüm İngiltere’de sıklıkla tüketilen ve bir klasik haline gelmiş kült bir lezzet var ki epey lezzetli olduğunu itiraf etmek gerek. İnce ince dilimlenmiş ve enfes soslarla marine edilmiş etlerin, buharda pişirilmiş sebzelerle taçlandırıldığı; sunday roast.

• İngiliz mutfağına dair en sevilen bir başka lezzet ise; Yorkshire Pudingi. Puding denildiği vakit gözünüzde canlanandan epey farklı olan bu lezzet aslında beş çaylarıyla epey ünlü olan İngilizlerin sıklıkla tükettiği bir çeşit hamur işi.

• Beş çayı demişken İngiliz mutfağına ait gastronomik bir gelenekten söz etmemek olur mu? Elbette ki hayır. Meşhur sütlü ve şekerli İngiliz çayının lezzetli atıştırmalıklarla taçlandırıldığı beş çayları İngilizler için günün en keyifli zaman dilimi.

• İngiliz mutfağına dair vermemiz gereken en önemli bilgiyi ise sona sakladık… Koloniciliğin ilk yıllarında Hint mutfağı ile tanışan İngilizler Hint mutfağını öyle çok sevip, benimsemişler ki şu an Londra’da Hindistan’ın başkenti Yeni Delhi’den daha fazla Hint restoranı bulunuyor.