Çay İngiltere'ye nasıl geldi? İngilizler çay içmeye nasıl başladı?

İngiltere'de çay kültürü
İngiltere'de çay kültürü

Çayın ilk çıktığı yer Çin olduğu kabul edilse de bu bitki Türkler ve İngilizler arasında oldukça popüler.

İngilizler için çay demlemek sadece bir içecek hazırlamak değil, aynı zamanda bir araya gelmenin, sohbet etmenin ve zamanın tadını çıkarmanın bir yolu olarak kabul edilir. Yazımızın devamında İngilizlerin çay sevgisinin derinlerine iniyoruz!

İngilizler çayı kimden öğrendi?

Çin'den değil, Türklerden değil... Peki İngilizler çayı kimden öğrendi? Portekizli bir kadından! İngiltere'de yaşanan iç savaşın ardından monarşi geri döner, II. Charles kral olur ve Portekiz kralı IV. John'un kızı Catherine ile evlenir. İngiltere, İskoçya ve İrlanda kraliçesi olan Catherine çeyiz için yanında bir bitki getirir:

Evet o bitki çay!

Peki İngiltere'de o zamana kadar hiç çay içilmiyor muydu?

Elbette içiliyormuş ancak zevk için değil daha çok ilaç olarak tüketiliyormuş. Catherine aslında 'çay ile birlikte sosyalleşme' adetini getirmiş. Gün içerisinde onun çay içtiğini görenler özenmiş ve bu bir kültür halini almaya başlamış.

O gelene kadar çay zengin içeceğiydi

Catherine öncesinde İngiltere'nin Çin ile doğrudan bir ilişiği ve alışverişi yoktu. O yüzden çaylar -çok çok pahalı olan- Hollanda'dan alınıyordu. Çayın yarım kilosunun fiyatı, İngiltere'de çalışan bir işçinin bir yıllık ücretine tekabül ediyordu.

Seramik demlik ve bardaklar

İngilizler çayı içmeye başladıklarında seramik demlik ve bardakları bilmiyorlardı. Bunu Çin'de gördüler ve çayı, çaya yakışır biçimde tüketmeye başladılar. Ancak porselen, İngiltere'ye tam anlamıyla Portekiz'den girdi.