Ispanak zehirler mi?

​Ispanak zehirler mi?
​Ispanak zehirler mi?

Bazı gıdalar yeteri kadar temizlenmediğinde veya doğru koşullarda saklanılmadığında zehirlenmelere yol açıyor. Bu gıdalar arasında yer alan ıspanak, çok dikkat edilmesi gereken besinlerden biri. ''Peki ıspanak hangi koşullarda zehirliyor? ve ıspanak zehirlenmesinin belirtileri neler?'' Hadi gelin bu konuya bir açıklık getirelim.

Sağlığımız açısından çok faydalı olduğunu bildiğimiz ıspanak, dikkat edilmesi gereken besinlerden biri. Ancak her ne kadar sağlık açısından faydalı olsa da bazı durumlarda zehirlenmelere yol açabiliyor. Temizlenmesi zor besinlerden biri olan ıspanak, genellikle çamurlu haliyle satılıyor. Bundan dolayı yeteri kadar temizlenmediğinde çamurdan bulaşan bakteriler zehirlenmelere sebebiyet verebiliyor.

Ispanağın zehirleme sebepleri arasında sadece yeteri kadar temizlenmemesi değil aynı zamanda uygun koşullarda saklanmaması da bulunuyor. İkiden fazla ısıtıldığında içerisinde yer alan nitratı nitrite dönüştüren ıspanak, işte bu sayede zehirliyor. Bu sebeple ıspanağı iki defadan fazla ısıtmamak hatta iki günden fazla bekletmeden tüketmek gerekiyor.

Ispanak zehirlemesinin bir başka nedeni ise ıspanağa benzer yabani otların karışmış olması. Ispanakla ayırt edilmesi oldukça zor olan bu otlardan zehirlenenlerin sayısı ise oldukça fazla. Tüm bunların yanında içerisinde histamin barındıran ıspanak, histamine karşı duyarlılığı olan insanlarda zehirlenme sorunları doğurabiliyor.

Ispanak zehirlenmesinin belirtileri

Yukarıda saydığımız nedenlerden dolayı ıspanak zehirlenmeleri son zamanlarda sıkça görülen vakalar arasında yer alıyor. Ispanak zehirlenmesinde görülen belirtiler arasında ise bulantı, baş ağrısı, kusma, ateş, halsizlik, bulanık görme, mide krampı ve ateş yer alıyor. Uzmanlar ıspanaktan dolayı zehirlenme belirtisi görenlerin acilen en yakın hastaneye gitmesi konusunda uyarıyor.