İtalyan tatlısı cannoli aslında Arap tatlısı mı?

Cannoli
Cannoli

Tiramisunun dışında İtalya'nın en sevilen tatlılarından kabul edilen cannoli dışı çıtır bir hamur içi ise yumuşacık İtalyan kremalı bir tatlı. Sade şekilde yapılabildiği gibi günümüzde çeşit çeşit çikolatalar ve şekerlemelerle de süsleniyor. Lokmacığınız da bugün bu çok sevilen İtalyan tatlısının nasıl ortaya çıktığına ve içerisinde neler barındırdığına ışık tutuyor!

Cannoli nasıl ortaya çıktı?

Cannoli tatlısının Sicilya özerk bölgesinin merkez ili olan Cartanissétta'da ortaya çıkmış olduğunu söyleyerek başlayalım. Ortaya çıkışıyla ilgili ise birden fazla rivayet mevcut. Hadi o halde bu ilginç rivayetlere bir bakalım.

Rivayetlerin ilki adanın Arap hakimiyeti zamanında bir Arap prensinin kalesinde yaşayan cariyelerinden birinin ricotta, badem ve silindir bir hamur işi kalıbının da dahil olduğu farklı tarifler geliştirmesiyle ortaya çıkmış olacağı.

Diğer rivayet ise rahibelerin bir kutlama için ricotta, şeker, çikolata ve badem dolgulu 'scoris' adında bir kabuktan yapılmış yeni hamur işi hazırlamış oldukları.

Rivayetlerin hangisi doğru bilinemiyor ancak cannoli tatlısının yüzlerce yıldır Sicilya'da yaşamış olan çeşitli halkların çok hoş bir yansıması olduğunu da söylemeden edemeyeceğiz!

Geleneksel cannoli nasıl olur?

Tarifte önce yumuşak bir hamur yoğurulur ardından bu hamur dinlendirilir. Dinlendikten sonra merdaneyle ince bir şekilde açılır ve yuvarlak kalıplarla hamurdan parçalar çıkartılır. Çıkartılan parçalar demir cannoli rulolarına sarılır ve kızgın yağda kızartılır. İyi bir cannoli hamurunun üzerinde piştikten sonra göz göz çıtır izler olur.

İçerisi için ise klasik ricotta peyniri bir tülbentle süzülür, pudra şekeri, biraz vanilya ve tarçın karıştırılır. Tercihen çikolata veya antep fıstığı eklenir. Kızaran ruloların içine doldurulur.

Başka çeşitler var mı?

1900'lerin başında Amerika'ya göç eden İtalyanlar, koyun ricotta peynirini bulamayıp orijinal cannoli tarifine uyarlamalar yaptılar ve bunun yerine mascarpone gibi peynirlere yöneldiler. Bugün ise geleneksel cannoli tarifinde ricotta kullanılmaya devam edilmekle birlikte çikolata, çilek ve karamelli gibi birçok çeşit var.