İyi ve kötü şeker diye bir şey var mı?

İyi ve kötü şeker diye bir şey var mı?
İyi ve kötü şeker diye bir şey var mı?

Dünya Sağlık Örgütü, günlük serbest şeker alımımızı aldığımız toplam kalorinin %5'ine yani günde yaklaşık 7 çay kaşığına düşürmemizi tavsiye ediyor. Yiyeceklerimize eklediğimiz tüm şekerler serbest şeker olarak adlandırılır. Peki ya doğal şekerler? İstediğimiz kadar bal yiyebilir miyiz? Fazla meyve yemek şekeri tetikler mi? Tüm bu soruların cevaplarını hemen verelim!

Sınırsız bal tüketebilir miyiz?

Cevap veriyoruz: "Hayır!" Bal, doğal olabilir ancak doğal olması onu sınırsız tüketebileceğimiz anlamına gelmiyor. Gereğinden fazla bal tüketilmesi hem alerji yapabilir hem de gereksiz fazla kalori alımıdır. Bal, akçaağaç şurubu, agave şurubu serbest şekerlerden kabul edilir ve tıpkı şeker gibi kısıtlanması gerekir.

Şekeri bırakmak gerçekten neden bu kadar zor?

Şeker çocukluğumuzda bize ödül olarak verilmeye başlanan bir gıda. Yani şeker aslında çocukluğumuzdan beri zihnimizde hem ödül hem de zevkle ilişkilendirilmiş olabilir. Bu hissi bırakmak da sandığımız kadar kolay olmuyor. Bir diğer sebep de şekeri tükettiğimizde kan şekerimiz birden bire yükseliyor, kan dolaşımımız tarafından hızla emiliyor ve enerji artışı yaşıyoruz. Ancak bu artış kısa bir sürede yerini uyku haline bırakıyor.

Peki bu şeker yeme isteğini nasıl geçirebiliriz?

Hem kalbe hem de tatlı isteğini geçirmeye faydalı olan bitter çikolatayı korkmadan yiyebilirsiniz. En az %70 kakao içeriğine sahip olan bitter çikolatayı 2 diş tükettiğinizde tatlı istediğinizin nasıl geçtiğini göreceksiniz.

Tatlıya ihtiyaç duyduğunuz günlerde sabahları yulaf lapası yemenizi öneriyoruz. İçine bir adet muz, 1 tatlı kaşığı da kakao eklediğiniz zaman harika bir öğün sizi bekliyor!

Canınız tatlı çektiğinde fındığın mucizesinden faydalanın. Bir avuç fındık, içerisinde bulunan sağlıklı yağlar sayesinde tatlı krizlerini hafifletmek için büyük bir nimet!

Yürüyüş ve şeker istediğinin alakası ne?

Şeker isteği bazen psikolojiktir. Zevke dayalı bu zihinsel süreci yürüyüş yaparak, müzik dinleyerek veya el işi, resim gibi hobilerle savuşturabilirsiniz. Unutmayın kendinize zaman ayırmak ve vücudunuz için iyi şeyler yapmak bağımlılıklarınızı azaltır!