Kabartma tozu yerine ne kullanılabilir?

​Kabartma tozu yerine ne kullanılabilir?
​Kabartma tozu yerine ne kullanılabilir?

Kabartma tozu yerine ne kullanılabilir? Bu sorunun cevabı tüm hamur işi severlerin bilmesi gereken o şey olabilir... Puf puf bir kek yapmak için yerinizden kalktınız, hazırlıklara başladınız tam kabartma tozu ekleme aşamasına geldiniz ki o da ne? Kabartma tozu yok... İşte o aşamada markete gidip gelmesi pek de mümkün olmayanlar için kabartma tozu yerine alternatifler için sizleri şöyle alalım.

İÇİNDEKİLER

Ayran

Akşam yemeklerinin vazgeçilmezi ayran buzdolabında her daim bulunanlara selam olsun. Kabartma tozu olmadığı durumlarda ilk yardımınıza koşan şey ayranın ta kendisi olacak. Yarım su bardağı ayranın içerisine ekleyeceğiniz 1 çay kaşığı karbonatı kek harcınıza kattığınız takdirde kabartma tozunun görevini üstlenerek keklerinizi puf puf kabartacak...

Beyaz sirke

Evlerimizde temizlikten tutun da, salata ve turşu yapımına birçok yerde kullandığımız sirkenin kabartma tozu eksikliği durumunda o görevi de üstlendiğini söylesek? Kabartma tozu bulunamayan durumlarda tarifte yer alan kabartma tozu ölçüsü kadar beyaz sirkeyi harcınıza ekleyin ve hamurunuzun kabarmasını sağlayın.

Ekşi süt

Bundan böyle ekşimeye başlamış sütleri atmadan önce iki kere düşünün. Süt ekşimeye başladığında içindeki bakteriler asidik özellik taşıdığından dolayı fermentasyon sağlayıp hamurun kabarmasına yardımcı olur. Hamurunuza az miktarda ekşi süt katmak kabarmasına yardımcı olacak. Kabartma tozu yerine ekşi süt kullanacağınız durumlarda ise ölçünüz şu olmalı: 1 çay kaşığı kabartma tozu yerine yarım su bardağı ekşi süt.

Karbonat

Kabartma tozu yerine ne kullanılabilir? Sorusuna cevap ararken karşınıza en sık çıkan şeyin karbonat olduğuna eminiz. En yaygın bilinen alternatiflerden biri olan karbonat kullanımında ise ölçümüz şu 1 çay kaşığı kabartma tozu yerine 3 çay kaşığı karbonat.

Tuz

İçinde kabartma tozu bulunan tuzlu tariflerde gönül rahatlığıyla kullanabileceğiniz şeylerden biri de tuz. Özellikle de hazırlık aşamasında hamurunuz henüz sıvı bir haldeyken ekleyeceğiniz 1 çay kaşığı tuz hamurunuzun kabarmasına yardım edecek ve tuzlu tariflerinizde kabartma tozu görevi görecek.

Yumurta beyazı

Hamur işi tariflerinde sıklıkla karşımıza çıkan yumurtanın sarısını ve beyazını ayırın tabiri tarih oluyor. Yumurta beyazı artık çöpe değil tarifin içine. Yumurta akı unlu karışımların kabarmasını sağladığından kabartma tozu yerine gönül rahatlığıyla kullanılabilir ancak şu şekilde. Yumurta akını ayrı bir kapta köpük köpük oluncaya dek çırparak tarifinize ekleyebilirsiniz.