Kabusunuz olmasın: Düdüklü tencere nasıl kullanılır?

​Düdüklü tencere hakkında her şey
​Düdüklü tencere hakkında her şey

Yeni tip düdüklü tencereler teknolojiden oldukça fazla yararlanıyor. Ancak satın alma sırasında bol özellikler kafa karıştırıcı olabiliyor. Biz de sıkça gelen soruları analiz ederek düdüklü tencere hakkındaki ayrıntıları bir araya getirmeye karar verdik. Rehberimizde düdüklü tencereyle ilgili merak edilen tüm detayları bulabilirsiniz. Düdüklü tencere nasıl kullanılır, nasıl açılır, düdüklü tencere kullanırken nelere dikkat etmek gerekir?

Geçtiğimiz dönemlerde Lokma Blog’da içeriklerine sıkça yer verdiğimiz mutfak aletleriyle bu tarz içeriklerimize devam ediyoruz. Mutfakta hanımların en çok kullandığı ürünlerden biri düdüklü tencereler. Özellikle pişirme süresini kısaltması nedeniyle tercih edilen düdüklü tencereler son yıllarda epey teknolojik hale gelmiş durumda. Bu nedenle hanımlar düdüklü tencere satın almaya karar verdiğinde kafaları epey karışabiliyor. Ama hiç merak etmeyin, bu rehber sayesinde düdüklü tencere nedir? düdüklü tencere nasıl kullanılır? düdüklü tencere satın alırken nelere dikkat etmek gerekir? düdüklü tencere kapalı açılırken ne yapılması gerekir? gibi sorulara cevap veriyor ve hayati ipuçlarını sizlerle paylaşıyoruz. Yani aslında bu başlık altında düdüklü tencere hakkındaki her şeyi bulabilirsiniz.

Düdüklü tencereler zamandan kazanmamızı sağlarken, yemeklerin lezzetini de arttırıyor.
Düdüklü tencereler zamandan kazanmamızı sağlarken, yemeklerin lezzetini de arttırıyor.

Düdüklü tencerenin avantajları nelerdir?

Hanımların normal tencere yerine düdüklü tencere seçmelerinin asıl nedenlerinden biri az önce de bahsettiğimiz üzere pişirme süresini kısaltıyor olması. Ama sadece bu değil, düdüklü tencerede pişen yemeklerin lezzeti de bir farklı oluyor. Tabii besin değerlerini koruyor olması da cabası. Yani aslında bu doğrultuda baktığımızda düdüklü tencerenin avantajlarını şu şekilde sıralayabiliriz:

  • • Zamandan tasarruf sağlar
  • • Yemeklerin lezzetini artırır
  • • Besin değerini korur

Kısaca bu 3 maddeden bahsedebiliriz. Fakat genel kapsamda baktığımızda yemek pişirmenin daha kısa sürmesi aynı zamanda daha az çaba göstereceğiniz anlamı da taşıyor. Üstelik yemeklerin düdüklü tencereden taşıp etrafı kirletmesi ya da ocağa akması gibi durumlar da söz konusu olmuyor.

Düdüklü tencere kullanırken nelere dikkat etmek gerekir?

Düdüklü tencere kullanırken öncelikle su seviyesine dikkat etmek gerekiyor. Yani aslına bakarsanız kapağı sıkıca kapatmadan önce su seviyesine bakmak şart. Zira pişirme sırasında kapağın sürekli açılıp kapanma gibi bir durumu olmadığı için bu madde büyük önem taşıyor. Ancak maksimum su seviyesini göz önünde bulundurup çok da fazla su doldurmamak gerekiyor. Sonrasında tüm işlemleri tamamladıktan sonra sağ ve soldaki kolları ya da diğer adıyla klipsleri iyice sıkıştırdığınızdan ve düdüklü tencereyi tamamen kilitlediğinizden emin olun.

Düdüklü tencere kullanırken öncelikle su seviyesine dikkat etmek gerekiyor.
Düdüklü tencere kullanırken öncelikle su seviyesine dikkat etmek gerekiyor.

Bir diğer madde ise pişirme süresi. Pişirme süresi dolduğunda ocağın altını kapatsanız da tencereyi oynatmayın. Yani ocaktan indirip mermer üzerine ya da masaya yerleştirmeye çalışmayın. Çünkü ocak kapalı olsa da aslında düdüklü tencerelerin içindeki kaynama işlemi devam ediyor. Tabii buna bağlı olarak basınç da çok fazla.Yani aslında tehlikeli durumlar oluşabiliyor. Buhar tamamen dağıldıktan ve tencere soğuduktan sonra rahatlıkla açabilirsiniz. Yine bir listeleme yapmak gerekirse, şu maddeleri temel alabilirsiniz:

  • • Su seviyesine dikkat edin
  • • Maksimum su göstergesini aşmayın
  • • Kapağı kapattıktan sonra kilitleyin
  • • Pişirme süresi tamamlandığında ocaktan almayın
  • • Tamamen soğumadan kapağı açmayın
  • • Buharın tamamen çıkmasını sağlayın

Düdüklü tencere kapağını açarken nelere dikkat etmek gerekir?

Düdüklü tencerenin kapağını açmak birçok kişi için kabus. Ama pişirme işlemi tamamlandıktan ve buhar tamamen boşaltıldıktan sonra korkacak bir şey yok. Ama ocağı kapattıktan sonra dahi düdüklü tencereyi hareket ettirmemek, taşımamak çok önemli. Yani aslında düdüklü tencerenin içindeki buharın çıkmasını beklerken biraz sabırlı davranılması şart.

Düdüklü tencere kullanım ipuçları

Düdüklü tencerede yemek pişirmeye karar verdiğinizde hayatınızı kolaylaştıracak ipuçlarını da paylaşmak istiyoruz. Öncelikle sebzelerin aromasını korumak için yağda soteleme işlemiyle başlayabileceğinizi belirtelim. Yani aslında kapağı kapatmadan hemen önce kısık ya da orta ateşte diğer malzemelere geçmeden kereviz kullanabilirsiniz. Ayrıca et pişirirken de benzer durum geçerli. Etleri düdüklü tencereye yerleştirmeden önce birkaç dakika yağda pişirip mühürlemenin önemi büyük. Kolay pişen malzemeleri en son ekleyip, dağılmadan kalmalarını sağlayabilir; bakliyat pişirmeden önce de bakliyatları suda bekletip daha lezzetli yemekler elde edebilirsiniz.

Pişme süresinin ardından düdüklü tencerenizi ocaktan hemen kaldırmayın.
Pişme süresinin ardından düdüklü tencerenizi ocaktan hemen kaldırmayın.
  • • Yağda soteleme işlemini deneyebilirsiniz
  • • Aromayı korumak için kereviz kullanabilirsiniz
  • • Etleri mühürledikten sonra düdüklü tencerede pişirmeye bırakabilirsiniz
  • • Kolay pişen malzemeleri en son ekleyebilirsiniz
  • • Bakliyatları önceden suda bekletebilirsiniz

Düdüklü tencere nasıl temizlenir?

Düdüklü tencereyi temizlemek sanıldığı kadar zor değil. Aslında normal bir tencereyi temizler gibi yine sirke, limon ya da tuzdan yararlanabilir ya da bulaşık deterjanıyla da hijyenik bir temizlik yapabilirsiniz. En çok dikkat edilmesi gereken noktalardan biri ise buhar deliği. Özellikle çok fazla yağlı ve salçalı yemekler pişirildiğinde buhar çıkma kısmı tıkanabiliyor. İşte bu yüzden kullanım sonrasında yağ çözücüyle bu kısmı güzelce temizlemekte yarar var.

Temizliği için, sirke, limon ya da tuzdan yararlanabilirsiniz.
Temizliği için, sirke, limon ya da tuzdan yararlanabilirsiniz.

Düdüklü tencere satın alırken nelere dikkat etmek gerekir?

Az önce de bahsettiğimiz üzere düdüklü tencere satın alanların karşısında artık eskiye oranla çok daha fazla seçenek var. Durum böyle olunca insanlar seçenekler arasında kaybolabiliyor.

Marka ya da modelden bağımsız olarak bu satın alma sürecinde dikkat edilmesi gereken unsurların başında CE belgesi ilk sırada yer alıyor.

CE belgesi aslında ürünün kullanımıyla birlikte materyal gereği canlıların zarar görmediğini gösteriyor. Buna ek olarak kilit ve emniyet mekanizmaları büyük önem taşıyor. Yani aslında aşırı sıcak olduğunda emniyet sistemini devreye girmesi gerekiyor. Düdüklü tencerelerin aslında malzeme bakımından birkaç farklı versiyonu var. Bunlar arasında paslanmaz çelikten imal edilenler en fazla tercih edilenlerden biri.

Düdüklü tencere alırken kesinlikle CE belgesi olup olmadığına bakmayı unutmayın.
Düdüklü tencere alırken kesinlikle CE belgesi olup olmadığına bakmayı unutmayın.

Ek olarak anotlu alüminyumlu modeller de var. Tabii elektronik sistemli modeller de artık oldukça yoğun kullanılıyor.Hazır modların yoğunluğu sebebiyle de elektrikli sistemlere talebin giderek arttığını söyleyebiliriz. Ayrıca satın almadan önce mutlaka ürünü görüp kollarını ve kilitleme mekanizmasının nasıl olduğuna bakmanızda yarar var.