Yemeklerimize lezzet katan tuz çeşitleri

Yemeklerimize lezzet katan tuz çeşitleri
Yemeklerimize lezzet katan tuz çeşitleri

Dünyanın neresine giderseniz gidin tuzsuz yemek yapılmaz. Bu sebeple dünyanın birçok farklı yerlerinde farklı tuzlara rastlamak mümkün. Bugün Lokmacığınız da bu tuzları araştırdı ve sizin için bir liste hazırladı. Hadi o zaman vakit kaybetmeden tuz dünyasına adım atalım.

Himalaya tuzu

Son zamanlarda adını sıkça duyduğumuz ve oldukça popüler hale gelen Himalaya tuzu, dünyanın en saf tuzları arasında yer alıyor. Mineral açısından oldukça zengin olan bu tuz, ısı tutma özelliğine sahip. Ayrıca sadece mutfaklarda değil kendisini masaj ve doğal bakım alanlarında da görmeniz mümkün.

Kaya tuzu

Bir zamanlar hepimizin evinde kullandığı ancak son zamanlarda sofra tuzuyla birlikte popülerliğini yitiren kaya tuzu, 84 farklı elemente sahip. Bu sayede insan vücudunun ihtiyacı olan mineralleri tek başına karşılayan bu tuz, iri taneleri ve kristal yapısıyla dikkat çekiyor.

Havai deniz tuzu

Siyah veya kırmızı rengiyle dikkatleri üzerine çeken Havai deniz tuzu, iri taneli bir yapıya sahip. Kırmızı renkte olan Havai tuzu rengini alaea maddesinden alırken, siyah renkte olan Havai tuzu ise kömürden alır. Volkanik patlamalar sonucunda ortaya çıktığı için mineral bakımından zengin olan bu tuz, deniz mahsulleriyle güzel bir ikilidir.

Sofra tuzu

Hepimizin evinde olan ve çok kullanılan sofra tuzu, diğer tüm tuz çeşitlerine göre en fazla sodyum klorür içeriğine sahiptir. Birçok farklı işlemden geçtiği için doğallığını kaybeden bu tuz, tuz gölünden ve deniz suyundan elde ediliyor. Ayrıca topaklanmaması için koruyucu madde eklenen bu tuzun ne kadar sağlıklı olduğu da tartışma konusu.

Gri tuz

Tuzlu göllerden elde edilen gri tuz, iri taneciklere sahiptir. Adını renginden alan bu tuz, Kelt denizinden de çıkartılmaktadır. Yemeklerden çok hamur işlerinde tercih edildiğinden kullanımı oldukça azdır.

Koşer tuzu

İyot içermeyen bir tuz türü olduğu için tiroid hastalarının kullandığı koşer tuzu, dünyada birçok mutfakta yer alıyor. Metalik bir tat sunan bu tuz, sofra tuzuyla karşılaştırıldığında daha iri tanelere sahip.

Deniz tuzu

Deniz suyunun buharlaşmasıyla elde edilen bu tuz, çok eski çağlardan beri kullanılıyor. Tuzun üretildiği denize göre mineral içeriği değişen deniz tuzu, sadece yemekler için değil aynı zamanda kozmetik alanında da kullanılmaktadır.

Tütsülenmiş tuz

Tuzda mı tütsülenirmiş demeyin. Yanan odunların üzerinde tütsülenerek üretilen bu tuz, odunsu bir lezzet sunuyor. Bundan dolayı özellikle ızgara etlere güzel yakışan bu tuz çeşidi, kahve tonlarında bir renge sahip.

Kar tuzu

Tıpkı kar tanelerini andıran görüntüsüyle dikkat çeken bu tuz, salatalarda tercih ediliyor. Mineral değeri çok yüksek olmayan bu tuz, ülkemizde çok bilinmiyor.

Fleur de sel

Fransa'nın Brittany bölgesinde bulunan Guerande şehrinde çıkarılan fleur de sel, elle toplandığından dolayı oldukça pahalı. Gerçek tuz tadına en yakın tuz olarak adlandırılan bu tuz, doğal ve sağlıklı olmasıyla fiyatını unutturuyor.