Kahve çekirdeği 101: Hangi kahve çekirdeği?

Hangi kahve çekirdeği?
Hangi kahve çekirdeği?

Kahve çekirdekleri mutfaklarımıza girmeden önce oldukça zahmetli süreçlerden geçiyorlar. Yetişiyor, toplanıyor, işleniyor ve dahası...Kahvenin hepimizde bıraktığı lezzet bambaşka. Kahve çekirdeği çeşitleri, çekirdek yoğunlukları, kahve çekirdekleri arasındaki farklar... Hepsini anlatıyoruz. Kendinize en uygun kahveyi bulmakta zorlanıyorsanız ve nitelikli kahve çekirdeği arayışındaysanız bu yazı sizler için geliyor!

‘Nitelikli Kahve Birliği’, kahve çekirdeklerini sınıflandırırken bir puanlama yapar. Bu puanlamaya göre 60 puan barajındaki kahveler ‘ticari sınıf’ kahveler, 80 puan ve üzeri kahveler de nitelikli kahve sınıfına girer. Peki bu kahvelerden hangisini seçeceğimize nasıl karar vereceğiz?

Arabica

Hepimizin dikkatini çekmiştir, aldığımız bazı kahve paketlerinin üzerinde %100 Arabica yazar. Peki bu ne anlama geliyor? Kökeni Güney Sudan ve Etiyopya’ya dayanan bu kahve türü, Yengeç ve Oğlak dönenceleri arasındaki bölgelerde yetişiyor. Bu kahve çekirdeği ismini, 7. yüzyılda Arabistan’a kadar ulaşmasından alıyor. Türk kahvesi ve filtre kahvenin de temeli Arabica çekirdeğidir.

Robusta

Batı Afrika’da yetiştirilen Robusta kahvesi hızlı ve Arabica’dan daha fazla meyve verir fakat tadı için aynı olumlu şeyleri söyleyemeyeceğiz. Bu çekirdek, içerisinde lezzeti hoş olmayan birtakım maddeler barındırır ancak kafein oranı yüksek olduğu için suda çözünebilen kahve üreten firmalar sıklıkla bu çekirdeği tercih ederler.

Liberica

Batı ve orta Afrika’ya özgü olan Liberica, benzersiz bir yapıya sahiptir. Asimetrik gövdesi ve parlaklığı ile Liberica kahvesini diğer kahve türlerinden kolaylıkla ayırabilirsiniz. Ticari kahve üretiminin %2’den daha azını oluşturan Liberica kahvesinin, nadirliği sebebiyle fiyatı da oldukça yüksektir. Yoğun bir tadı vardır. Koca bir paket almadan önce mutlaka denemenizi öneriyoruz!

Excelsa

Güneydoğu Asya’da üretilen, ekşi ve asitli bir kahve türüdür. Bu sebeple tek başına tüketilmez ve harman olarak kullanılır. Bu kahveden meyvemsi ve çiçek aromaları aldığını söyleyenler kadar odunsu bir lezzet aldığını söyleyenler de vardır. Harman olarak kullanacaksanız ve farklı lezzetlere açıksanız mutlaka tavsiye ediyoruz.

Geisha

Adını Etiyopya’daki Gori Gesha ormanından alan bu kahve, yasemin, çikolata, bal ve hatta siyah çay aroması ile meşhurdur. Bu eşsiz lezzet tabii ki kahvenin fiyat etiketine de yansımıştır. Hatta belki de dünyanın en değerli kahvesi budur! Bulursanız hiç kaçırmadan tadın!

Indian Monsooned Malabar

Muson Malabar olarak da bilinen bu tür, aslında adını kahve çekirdeklerine uygulanan bir işlemden alır. Hasat edilen çekirdekler 3-4 ay süreyle muson yağmurlarına maruz bırakılırlar. Böylelikle çekirdekler şişer ve asitlerinden arınırlar. Çikolata, baharat ve fındık notaları olan ağır gövdeli bir çekirdektir. İyi bir pH değeri vardır ve tek başına içilmeye müsait bir kahvedir. Aromatik kahve severlere önerebiliriz.

Hawaii Kona

Dünyanın en pahalı 10 kahve çekirdeğinden biri olan Hawaii Kona kahvesi yalnızca Hawaii’de Mauna Loa adlı bir yanardağın yamacında yetişir. Bu bölge gündüz oldukça fazla güneş ve rüzgar aldığından kahve çekirdekleri gözenekli bir yapıya sahiplerdir. Oldukça verimli bir toprakta yetişen bu kahve türünün içimi çok yumuşaktır ve krema gerektirmez.