Kahve yanına neden su verilir?

Kahve yanına neden su verilir?
Kahve yanına neden su verilir?

Kahvenin yanında neden su verilir? Hiç düşündünüz mü? Osmanlı zamanından beri bir gelenek haline gelen kahve yanında su ikramı, sağlığımız açısından da faydalı bir uygulama. Hadi gelin neden kahvenin yanında su içmeliyiz bir bakalım.

Büyüklerimiz misafir geldiğinde kahvenin yanına mutlaka su verirmiş. Bu ince davranış, misafirin aç mı tok mu olduğunu anlayabilmek için uygulanan bir yöntem. Misafir önce suyu içip daha sonra kahveyi içerse bu onun aç olduğunu gösterirmiş. Bunu gören ev halkı hemen sofra hazırlıklarına başlarmış. Ayrıca kahve yanında su ikramının bir başka sebebi ise kahveden sonra ağızda kalan telvelerin temizlemesine yardımcı olmak.

Kahve yanında su ikramının her ne kadar kültürümüzde yeri olsa da bilimsel olarak bakıldığında da uygulanması gereken bir yöntem. Çünkü kahve içtiğimizde vücudumuz içtiğimizin iki katı sıvıyı dışa atmaktadır. Haliyle bu durumu dengeleyebilmek için içtiğimiz kahvenin iki katı su içmemiz gerekir. Aksi halde böbrek taşı gibi sağlık sorunları beraberinde gelecektir. Ayrıca uzmanlar, sadece su değil kahvenin yanında maden suyu içmenin de kaybedilen mineralleri geri kazandırmak için iyi bir yöntem olduğunu söylüyor. Eee bize de büyüklerimizin bir bildiği varmış demek düşüyor.