Kahve yerine mikroplastik içiyoruz!

​Kahve yerine mikroplastik içiyoruz!
​Kahve yerine mikroplastik içiyoruz!

Kullanım açısından kolaylık sunan karton bardaklar sağlımız için zararlı desek ne düşünürdünüz? Plastik ürünlere kıyasla daha sağlıklı bulduğumuz karton bardaklar, sıcakla temas ettiğinde birçok mikroplastik yutmamızı sağlıyor. Bu sebeple uzmanlar karton bardak kullanımının birçok hastalığa yol açtığını vurguluyor.

İşte, okulda veya gittiğimiz kafelerde bir kahve içmek istediğimiz zaman kullandığımız karton bardaklar, içinde bulunan sıvının sızdırmaması için polietilen ile kaplanıyor. Bu kaplama iç kısmında olduğu için 80-90 derecelik sıcaklıkla temas edince mikroplastik içmemize sebep oluyor.

1 karton bardaktan 25 bin mikroplastik içiyoruz!

Ağır metal ve kanserojen madde içeren polietilen kaplaması, kullanım süresine göre daha da zararlı hale geliyor. Yapılan araştırmalar, 1 karton bardağın 25 bin mikroplastik içmemize sebep olduğu yönünde. Örneğin aldığınız kahveyi hemen içemediğiniz için sıcakla uzun süre temas eden karton bardakta mikroplastikler daha da fazla içeceğinize karışmış oluyor. "Peki soğuk içeceklerde karton bardaklar zararsız mı oluyor?" Diye düşünüyorsanız eğer yanılıyorsunuz. Soğuk içeceklerle temas eden karton bardağın yapısı ise tamamen bozulmuş oluyor.

Doktorlar, yutulan bu mikroplastiklerin üreme bozuklukları ve kanser gibi birçok ağır hastalıkların ortaya çıkmasında rol oynadığına vurgu yapıyor. Ayrıca davranış bozukluğu ve dikkat eksikliği gibi psikolojik sorunlar da doğuran karton bardaklar, özellikle çocuklar tarafından kullanılmamalı.