Kalp sağlığını koruyan 7 mucize yiyecek

kalp sağlığı
kalp sağlığı

Dünya genelinde muzdarip olunan rahatsızlıkların başında ne yazık ki kalp rahatsızlıkları geliyor. Ülkemizde de bu oran azımsanamayacak kadar fazla! Peki kalp sağlığını korumak için hangi gıdaları tüketmeliyiz? Neler yemeliyiz? Hepsini şimdi cevaplıyoruz!

Kalbi koruyan gıdalara geçmeden önce çok kısa kalp damarlarını tıkayan ve enflamasyona sebep olan alışkanlıklardan bahsedelim. Şeker, trans yağlar, işlenmiş gıdalar, hayvansal yağlar, sigara, işlenmiş gıdalardaki kimyasal maddeler, tarımsal ilaçlar, suni tatlandırıcılar. Gelelim kalp hastalıklarından koruyan besinlere.

Brokoli

Oldukça zengin vitamin, mineral ve antioksidan içeriğinin haricinde içerisinde barındırdığı lifler ve bitkisel moleküllerle enflamasyonu (iç yangısı ve iltihaplanma) baskılar ve metabolizmayı düzenler.

Nar ve narenciyeler

Yüksek oranda antioksidan kaynağı olan nar kalp sağlığı için önemli olan potasyum ve magnezyum bakımından çok zengindir. Ayrıca damar akımını hızlandıran bazı önemli maddeleri de içerisinde barındırır. Günde bir nar veya yarım bardak nar suyunu 'mevsiminde' bolca tüketmekte yarar var. Narenciyeler de narla birlikte aynı işlevi görmekle beraber kolestrol seviyelerini düşürmekte oldukça başarılılardır.

Balık

Daha ziyade soğuk deniz yağlı balıkları tercih etmek gerekiyor. Somon, uskumru, sardalya gibi. Bu balıkların ortak özelliği kaliteli omega-3 içermeleri. Kalp atımlarını düzenleyici etkisi vardır. D vitamininin de çok kıymetli kaynağıdır.

Bakliyat

Fasulye, nohut ve mercimek... Bu gıdalar yüksek oranda lif, protein, mineral ve vitamin içerirler. Takım halde çalışırlar ve kolestrol, şeker düşürücü etkileri vardır. Araştırmalar düzenli bakliyat tüketen kişilerin ömürlerinin %20 daha fazla olduğunu ortaya koymuştur.

Keten tohumu

Yüksek oranda bitkisel omega-3 içerir. Bu omega-3 kalp sağlığı için çok önemlidir. Aynı zamanda kolestrol, şeker ve tansiyon düşürücü etki göstererek kalp sağlığına ciddi oranda katkı sağlar. Günde 1 yemek kaşığı taze çekilmiş keten tohumunu yemeklerinize, yoğurdunuza ekleyerek tüketebililirsiniz.

Sarımsak

Binlerce yıldır ilaç olarak kullanılan sarımsak antibiyotik, tansiyon ve kolestrol düşürücü etkileri bilinmektedir. Sarımsak, bu etkilerinin kombinasyonu ile kalp hastalıklarına karşı ciddi bir koruyucudur.

Acı biber

Son olarak acı biber! İtalya'da 22 bin kişinin 8 yıl boyunca izlenmesi sonucunda ortaya çıkan bilimsel sonuç, düzenli olarak acı biber tüketen kişilerin tüketmeyenlere göre kalp krizi ve beyin kanaması geçirme ile bunlardan ölme riskinin daha az olduğunu ortaya koymuştur.

Kaynak: Prof. Dr. Yavuz Yörükoğlu