Kansızlığa iyi gelen, kan yapan gıdalar!

Kan yapan gıdalar
Kan yapan gıdalar

Sağlıklı bir yaşamın anahtarı doğru gıdaları tüketmekle başlar. Bize verilen nimetleri vücudumuzdaki eksiklikler veya fazlalıklar için kullanabilir ve yaşamımızı daha kaliteli hale getirebiliriz. Bu yazımızda sağlığınızı korumanıza ve enerjinizi artırmanıza yardımcı olacak kansızlığa iyi gelen, kan yapan gıdaları keşfediyoruz

Sakatat ve kırmızı et

Kırmızı et ve sakatatta bol miktarda demir bulunur. Demir, kandaki hemoglobinin temel elementidir. Hemoglobinin görevi de kan hücrelerine kırmızı rengi vermektir. Bir protein ve demir kompleksidir.

Sebze

Şunu unutmayın ki vücudunuzda demir eksikliği varsa kansızlık kaçınılmazdır. Oksijen hemoglobin içindeki dokulara taşınır ancak demirin eksik olduğu durumlarda vücuttaki bu oksijenlenme durumu bozulur. Vücudun demir ihtiyacının karşılanabilmesi için günlük öğünlerinizin bir kısmını sebzelerden oluşturabilirsiniz.

Bazı baklagiller

Sürekli olarak baklagil tüketilmesinden bahsetmiyoruz ancak haftada 2-3 kere herhangi bir öğününüzde baklagil tüketmenin demir eksikliği ile savaşmada iyi bir yöntem olduğunu söyleyebiliriz. Özellikle kuru fasulye, mercimek, nohut, iç bakla ve barbunya!

Yağlı tohumlar

Yağlı tohumlardan kastımız kavrulmamış kuru yemişler. Bazı kuru yemişler demir eksikliği ve kansızlık ile oldukça iyi bir şekilde baş ediyor! Bunlar fındık, ceviz ve badem. Abartmamak şartıyla bu kuru yemişlerden günlük bir avuç tükettiğinizde emin olun çok faydasını göreceksiniz.

Yeşil yapraklılar

Türk milleti olarak çok da otçul olduğumuz söylenemez ancak birçoğumuz da Akdeniz kültüründen geldiğini unutuyor. Ülkemizde birbirinden farklı ve lezzetli yeşil yapraklı sebze bulunuyor. Bunların içerisinde en çok kan yapanları maydanoz, ıspanak, nane, roka, pazı, dereotu...

Kuru meyveler ve tahin pekmez

Tahin pekmezin kan yaptığını bilmeyen yoktur diye düşünüyoruz ve o konuyu hızlıca atlıyoruz! Kuru meyveler, özellikle kuru incir, kuru kayısı, gün kurusu, kuru üzüm ve kuru erik kansızlıkla savaşmada çok çok iyilerdir! Günlük 2-3 tane yiyerek rutininize dahil edebilirsiniz.