Kapalı çakralarımızı açıyoruz! : Çakraları dengeleyen besinler nelerdir?

Çakraları dengeleyen besinler nelerdir?
Çakraları dengeleyen besinler nelerdir?

Öncelikle şu sorunun cevabıyla başlayalım: Nedir bu çakra? Bünyemizde bulunan enerjiyi tüm vücudumuza eşit şekilde dağıtan enerji noktalarına çakra denir. Enerjinin de hayatımızda yer alan her şeyin temelinde yer aldığını düşünecek olursak 7 ana çakramızdan herhangi birinin kapalı olması durumunda enerjinin eşit dağılımı konusunda birtakım sorunlarla karşılaşılabilir. İşte bu sebeple kapalı çakra nasıl açılır? Sorusuna cevap arayanları uzmanlık alanımız olan mutfağa davet edelim. Çakraları dengeleyen besinler ile kapalı çakralarımızı kontrol altına alma vakti geldi de geçiyor...

İÇİNDEKİLER
Taş Sandığı
Taş Sandığı

Kök çakra nedir?

Omurganın en altında bacaklarımızın arasında bulunan kök çakra, bizim dünya ile olan bağlantımızı ve diğer çakralara enerji akışını sağlar. İçgüdülerimizi ve insani ihtiyaçlarımızı da etkileyen bu çakranın kapalı olması bizim kendimizi sürekli huzursuz, endişeli ve finansal sorunlarla boğuşurken bulmamıza sebep olur.

Kök çakra nasıl açılır? Kök çakrayı dengeleyen besinler nelerdir?

Kök çakramızı açmak için en sık tavsiye edilen şeylerden biri doğada vakit geçirmek, bol bol toprakla temas etmek. Peki kök çakramızı açan besinler neler? İşte o besinleri de şöyle sıralayabiliriz: Tarçın, zencefil, kök sebzeler (pancar, havuç, kereviz, soğan...), mercimek, karabuğday.

Sakral çakra nedir?

Vücudun ikinci çakrası olarak kabul edilen sakral çakra bağırsakları, mesaneyi, ostrojen ve testosteron hormonlarını kontrol eder. Sakral çakramız az çalıştığında veya tamamen kapandığında suçluluk, çekingenlik, utanç, duyguları kontrol altına alamama gibi durumlarla karşı karşıya kalırız.

Sakral çakra nasıl açılır? Sakral çakrayı dengeleyen besinler nelerdir?

Sakral çakramız kapalı olduğu veya az çalıştığı durumlarda uygulanabilecek en basit çözüm mandalina, sandal ağacı, sedir, limon gibi bitki özlü yağlarla masaj yapmaktır. Sakral çakramızı açmak için tüketebileceğimiz besinler ise şu şekilde: Mandalina, limon, portakal, havuç, biber, bal kabağı.

Solar pleksus çakra nedir?

Solar pleksus çakra vücudumuzda 3.çakra olarak kabul edilir. Karnın üst bölümünde, diyaframın bulunduğu noktada konumlanan solar pleksus çakra maddi ve manevi tamamlanmanın çakrası olarak da kabul edilir. Solar pleksus çakramız kapalı olduğu takdirde fiziken sindirim sorunları, karaciğer rahatsızlıkları, diyabet, ülser gibi sorunlar yaşayabiliriz; manevi olarak ise sorumluluklardan kaçma veya erteleme, öfke kontrol sorunları, özgüven problemleri gibi durumlarla karşılaşabilirsiniz.

Solar pleksus çakra nasıl açılır? Solar pleksus çakrayı dengeleyen besinler nelerdir?

Vücudumuzun üçüncü ana çakrası olarak kabul edilen solar pleksus çakramızı açmanın en genel bilinen yolu ise yogadır. Solar pleksus çakramızı açmak için tüketebileceğimiz gıdalar ise şu şekildedir: Mısır, limon, sarı biber, kefir, yoğurt, papatya çayı, nane çayı.

Kalp çakra nedir?

Vücudumuzun 4.ana çakrası olarak kabul edilen kalp çakra iki göğüs arasında timüs bezlerinin üzerinde yer alır. Vücudumuzun tam merkezi olarak kabul edilir ve tüm duygularımız kalp çakramızla yönetilir. Kalp çakra kapalıysa fiziksel olarak akciğere bağlı sağlık sorunları, omuzlarda ve kollarda ağrı; manevi olarak ise korku, kıskançlık, huzursuzluk ve yalnızlık hissi gibi durumlarla karşılaşılabilir.

Kalp çakra nasıl açılır? Kalp çakrasını dengeleyen besinler nelerdir?

Kalp çakramızı açmanın en etkili yollarından biri sırtüstü yüzmek. Kalp çakramızın bulunduğu o alanın açıkta kalmasını sağlayan sırtüstü yüzme pozisyonu kalp çakramızı açar. Kalp çakramızı açmak için tüketebileceğimiz besinler ise şu şekildedir: Ispanak, marul, brokoli, taze fasulye, misket limonu, bergamot, yeşil elma, avokado.

Boğaz çakrası nedir?

Vücudumuzun 7 ana çakrasından 5. olarak kabul edilen boğaz çakrası boyunda, boğazın tam üzerinde yer alır. Düşüncelerimiz, duygularımız ve davranışlarımız arasında bağ kurarak dengeli davranışlarda bulunmamızı sağlayan boğaz çakramızın kapalı olması halinde fiziksel olarak: Tiroid sorunları, üst solunum yolu enfeksiyonları, boyun ağrısı gibi sorunlarla karşılaşırken; manevi olarak ise duygu ve düşünceleri ifade etmede problem, gerginlik, korku ve yalnızlık hissi gibi sorunlarla karşılaşırız.

Boğaz çakrası nasıl açılır? Boğaz çakrasını dengeleyen besinler nelerdir?

Boğazımızın tam üstüne yerleştireceğimiz aquamarin ve turkuaz taşları; masaj yapabileceğimiz adaçayı ve okaliptüs yağları boğaz çakramızı açmak için uygulayabileceğimiz en basit yöntemler arasında. Boğaz çakramızı açmak için tüketebileceğimiz besinler ise şu şekilde: Yaban mersini, şeftali, armut, elma, ekinezya çayı, lavanta çayı.

Üçüncü göz çakrası nedir?

Vücudumuzun 7 ana çakrasından 6. olarak kabul edilen üçüncü göz çakrası iki kaşımızın ortasında alnımızda yer alır. Üçüncü göz çakrası direkt olarak sezgilerimizin, algılarımızın ve hislerimizin merkezi olarak kabul edilir. Üçüncü göz çakramızın kapalı olması halinde fiziksel olarak sık sık baş ağrısı ve baş dönmesi sorunlarıyla karşılaşırken; manevi olarak ise unutkanlık, duygu durum bozukluğu ve gelecekle ilgili kaygılanma gibi sorunlar baş gösterebilir.

Üçüncü göz çakrası nasıl açılır? Üçüncü göz çakrasını dengeleyen besinler nelerdir?

Üçüncü göz çakramızı açmanın en bilinen yolu yoga ve meditasyondur. Bunlarla beraber; geceleri gökyüzünü izlemenin, imgelemenin vb. tekniklerinde bu konuda bizlere yardımcı olduğuna inanılır. Üçüncü göz çakramızı açmak için tüketebileceğimiz besinleri ise şöyle sıralayabiliriz: Ceviz, badem, böğürtlen, goji meyvesi, yaban mersini, vanilya, hindistan cevizi.

Taç çakra nedir?

Vücudumuzda bulunan 7 ana çakranın sonuncusu olarak kabul edilen taç çakra ise başımızın tepesinde yani en orta noktasında yer alır. Hayal gücümüzün, sezgilerimizin ve farklı açılardan bakabilmemizin merkezi olarak kabul edilen taç çakra kapanması en zor olan çakralardan biri olsa da kapandığı takdirde fiziksel olarak ışığa duyarlılık, şiddetli baş ağrıları, uykusuzluk, sinir sistemi ile ilgili rahatsızlıklar gibi sorunlarla karşılaşılırken, manevi olarak ise yalnızlık hissiyatı, öğrenme güçlükleri, depresyon, karar almakta güçlük çekme gibi problemlerle karşılaşılabilir.

Taç çakra nasıl açılır? Taç çakrayı dengeleyen besinler nelerdir?

En basit ve bilindik yöntemleriyle taç çakramızı açmak için yapabileceğimiz ilk şeyler: Bol bol su içmek, tütsü yakmak, doğal yağlarla özellikle de lotus yağı ile başımıza masaj yapmak vb. yöntemlerdir. Taç çakramızı açmak için tüketebileceğimiz besinleri ise şöyle sıralayabiliriz: Taze sıkılmış meyve suları, zeytinyağı, adaçayı, yeşil çay, papatya çayı, yeşil yapraklı sebzeler.