Bazı karabiberler neden kokusuz ve aromasız olur?

Bazı karabiberler neden kokusuz ve aromasız olur?
Bazı karabiberler neden kokusuz ve aromasız olur?

Yemeğe lezzet vermesi için en sık kullandığımız baharatların arasında karabiber geliyor. Keskin kokusu ve tadıyla yakından tanıdığımız karabiber, bazen kokusuz ve tatsız olmasıyla şaşırtıyor. Bu durum yediğimiz baharatın gerçekten karabiber olup olmadığı konusunda merak uyandırıyor. Peki gerçekten karabiberin sahtesi var mı? İşte sorunun cevabı...

Baharatları her ne kadar lezzet için kullansak da vücudumuza da birçok faydaları bulunuyor. Özellikle karabiber sadece lezzeti için değil hastalandığımızda çorbalarda, içeceklerimizde veya bitkisel karışımlarda yer verdiğimiz baharatlar arasında yer alıyor. Ancak ne yazık ki üreticiler ucuza mal etmek için karabiberde de birçok hile kullanıyorlar. Özellikle restoranların bilmeyerek aldıkları ucuz karabiberler genellikle karabiber olmuyor!

Bazı üreticiler daha fazla kar elde etmek için bazen karabiber bitkisinin saplarını da taneleriyle birlikte öğütüp daha fazla ürün elde etmeye çalışıyor. Bu durum aromada farklılık yaratsa da sağlık açısından olumsuz bir sonuç doğurmuyor. Ancak asıl sorun karabiberle uzaktan yakından alakası olmayan ürünlerin karabiber olarak satılmasıyla başlıyor. Kepek, talaş, un, galeta gibi ürünlerin öğütülüp siyah boya ile karıştırılarak karabiber diye satılması bu duruma verebileceğimiz bir örnek. Tabi bu karışımların içerisine biraz da karabiber eklendiğinde hafiften gelen karabiber kokusu tüm şüpheleri üzerinden atmasına yetiyor. Bu sebeple uygun fiyatlı diye tercih edeceğiniz karabiberlere her zaman şüpheyle yaklaşmanız gerekiyor.

Bundan dolayı her zaman karabiberi tane olarak almalı ve değirmende kendiniz çekmelisiniz. Gerçek karabiber taneleri çabuk çatlayıp keskin bir aroma yayacaktır. Eğer değirmende öğütünce de kokmuyor ve keskin bir aroma sunmuyorsa o zaman karabiber olarak aldığınız bu toplar papaya tohumudur. Bu yüzden hem tane hem de toz karabiber alırken algılarınızı açık tutmakta ve dikkatli olmakta fayda var.