Karaciğeri temizleyen 5 besin

Karaciğer sağlığı
Karaciğer sağlığı

Yediklerimizi vücudumuzun kullanabileceği hale getiren karaciğerimiz, aynı zamanda vücudumuzda biriken kötü ve toksik maddelerin de atılmasında büyük rol oynar. Peki gün içinde yemeği fazla kaçırırsak karaciğerimizi rahatlatmak için neler yapabiliriz? İşte Lokmacığınızdan karaciğeri temizleyen 5 besin!

Turpgiller

Kara lahana, tere, brokoli, lahana, pancar ve çok daha fazlası... Bu besinler vücuttan toksinlerin atılmasının ilk aşamasına yardımcı olmakla kalmazlar aynı zamanda kanserden koruyucu, iltihap önleyici ve kan şekeri düzenleyici olarak da çalışırlar.

Lahanayı turşu olarak tüketmek normal tüketmeye nazaran karaciğerler için çok daha faydalı!

Yumurta

Yumurta bol miktarda kolin içerir ve kolin de karaciğer yağını eritmek için oldukça güçlü bir besindir. Yıllarca kolesterol yapar dense de son araştırmalar bunun doğru olmadığını hatta kolesterolü dengelemek konusunda yumurtanın faydaları olduğunu ortaya koymuştur. Sindirimi kolaydır ve karaciğeri yormayan güzel bir protein kaynağıdır.

Toksinlerden kurtulmak için yüksek kalitede proteine ihtiyaç duyarız, işte o protein yumurtada var!

Mikro filizler

Enfeksiyonu temizleme özelliğine sahip olan mikro filizler kansere karşı koruyucu özelliklerinin dışında birinci ve ikinci aşama detoksifikasyon yapma özelliğine sahipler. Az miktarda brokoli filizi alıp salatanıza eklemeniz yeterli! Filizleri sadece salatalarda değil smoothielerde de kullanabilirsiniz.

Pancar

Pancar, vücuttaki iltihaplanmayı azaltır ve karaciğerden safra salgılanmasını uyarıp karaciğere yardımcı olur. Karaciğer yağlanması için de son derece faydalıdır ve tatlı olmasına rağmen kan şekerinin düzenlenmesi konusunda da son derece başarılıdır.

Sarımsak

Ülkemizde bol bol bulunan, girdiği yemeğin lezzetini üç katına çıkaran ve birçok rahatsızlığa iyi gelen sarımsak, karaciğer için de oldukça faydalı! İçerisinde bulunan bol miktarda sülfür, sarımsağın birinci ve ikinci derece detoksifikasyon yapmasında en önemli faktör. İltihaba karşı da son derece etkilidir.