Karadeniz'e ait 6 muhteşem peynir

Karadeniz peynirleri
Karadeniz peynirleri

Hareketli insanıyla, yemyeşil ormanıyla ve tertemiz sularıyla adeta cennetten bir köşe olan ülkemizin Karadeniz toprakları, her konuda olduğu gibi peynir konusunda da tam bir hazine! Batısından doğusuna dağların içinden geçen virajlı yolların vardığı muhteşem güzelliklere birlikte bir yolculuk yapalım!

Karadeniz, engebeli arazisi, sürekli yağışları ve tarım için uygun toprakların azlığı sebebiyle hayatın gerçekten zor olduğu bir coğrafya. Hayvanların otlayacağı temiz otlar çok fazla olmasına karşın engebesinden dolayı hayvancılık oldukça az. Varsa da çoğu bölgede sadece büyükbaş yetişiyor. Bu sebeple Karadeniz'de peynir, mantar, çay gibi diğer kollar çok daha gelişmiş durumda.

Telli minzi

Telli minzi peyniri Rize'de üretilen iki ayrı peynirin birleşiminden elde edilen bir lezzet. Tipik bir çökelek ve lor türü olan telli minzi nefis köy tereyağında eritilip yörede yapılan kuymak ve muhlamalara enfes bir lezzet katıyor.

Koleti peyniri

Muhlamanın ana malzemesi olan koleti peyniri aslında birçok bölgede yetişiyor. Bu sarı ve eriyen peynir İç Anadolu'da küpe, Doğu Anadolu'da tuluma, Ege'de sepete, ormanı bol Karadeniz bölgesinde ise ladin ve çam ağaçlarından yapılmış fıçılara basılıyor.

Çorum kargı tulumu

Çorum'un Kargı ilçesinde 1900 rakımlı yaylalardaki hayvanların sütlerinden üretilen kargı tulumu bahar aylarında sağılan sütlerin şirden mayası ile mayalanması ile elde ediliyor. Bez torbaların içine biriktirilen peynirler taş altında ezilir ve kuzey rüzgarında kurutulur. 120 gün olgunlaşması için bekletilir. Ardından koyun derilerinden yapılan tulumlara basılır.

Bolu mengen peyniri

Bolu'nun mengen ilçesine ait olan bu peynir türü kahvaltılarda kullanılır. Hatta tavası ve ızgarası da yapılır. Bolu ve çevresindeki binlerce endemik bitkinin aromasının geçtiği mengen peynirini bir yiyen bir daha yemek istiyor.

Külek peyniri

Karadeniz'deki orman bolluğu karşımıza fotoğraftaki gibi ağaçtan yapılmış doğal ve uzun ömürlü bu kapları çıkartıyor. Tıpkı telli minzi gibi iki peynir çeşidinin tek bir kaba basılmasından elde edilen külek peyniri çoğunlukla kahvaltılarda ve börek içlerinde kullanılıyor.

Gorcola peyniri

Artvin'in Şavşat ilçesinde yüzyıllardır süregelen geleneğe uygun üretim hala devam ediyor. Oldukça endemik bitki türünün bulunduğu bölgede yapılan bu peynirlerin tadı damakta müthiş bir aroma bırakıyor. Gorcola meshi dilinde "torbalanmış peynir" anlamına geliyor. Bu peynir de doğal bez torbalarda saklanıyor. Kahvaltılarda sıklıkla tüketiliyor.