Karadeniz'in ünlü peyniri: Kolot peyniri nedir, nasıl kullanılır?

Kolot peyniri nedir ve faydaları nelerdir?​
Kolot peyniri nedir ve faydaları nelerdir?​

Son yıllarda adını kuymak sebebiyle duyuran kolot peyniri, aslında epey lezzetli ve Karadeniz Bölgesi’nde epey yoğun tercih ediliyor. Daha çok yaylalardaki ot çeşitliliğiyle iyi beslenen hayvanların sütlerinden elde edilen bu peynir, güzelce işlenip sofralarımıza kadar geliyor. Kolot peyniri her ne kadar kaşar peyniriyle benzerlik gösterse de aslında tamamen ‘tam yağlı inek sütünden’ imal ediliyor. Sıcakla buluştuğu anda hızlıca eriyen kolot peyniri, bu özelliğinden dolayı kuymakta epey yoğun kullanılıyor. Rehberimizde kolot peyniri nedir? Kolot peyniri faydaları nelerdir? Kolot peyniri nerede kullanılır? gibi soruların yanıtlarını paylaşıyoruz.

Türkiye, coğrafyası sebebiyle farklı türdeki birçok peynir yapımı için uygun zemin barındırıyor. Bunda elbette süt ürünlerindeki çeşitliliğin fazla olmasının da önemi çok büyük. Kahvaltı sofralarında asla eksik olmayan peynir ve süt ürünleri, coğrafyamızın bize bir armağanı da denilebilir. Bu rehberimizde, son yıllarda adını sıkça duyduğumuz kuymağın ham maddesini oluşturan kolot peynirinin tüm detaylarına değiniyoruz.

Hem vitamin hem de mineral bakımından zengin olan kolot peyniri, B12 vitaminiyle sinir sistemini onarıp güçlendiriyor.
Hem vitamin hem de mineral bakımından zengin olan kolot peyniri, B12 vitaminiyle sinir sistemini onarıp güçlendiriyor.

Kolot peynirinin faydaları nelerdir?

Kolot peyniri lezzetli olmasının yanı sıra bir o kadar da faydalı. Hem vitamin hem de mineral bakımından epey zengin olan kolot peyniri, sağlık açısından epey faydalı. Hatta düzenli tüketimi öneriliyor. Faydalarını kısaca listeleyebiliriz:

  • • Doyurucu etkisiyle kilo vermek isteyenlere yardımcı olabiliyor.
  • • Kolesterolü seviyesini dengeleyerek kötü kolesterolün düşmesini sağlıyor.
  • • Bağırsak hareketlerini düzenliyor ve sindirim sistemi sorunlarını ortadan kaldırabiliyor.
  • • Kalp ve damar hastalıklarına yakalanma riskini düşürüyor.
  • • B12 vitaminiyle sinir sistemini onarıp güçlendiriyor.
  • • Cilt sağlığını koruyor ve cilt hastalıklarına yakalanma ihtimalini düşürüyor.
  • • Kalsiyum eksikliğini ortadan kaldırıyor.
  • • Göz sağlığına olumlu katkı sağlıyor.
  • • Saç sağlığına olumlu katkı sağlıyor.

Sıcak yemeklerde tercih edildiği gibi, soğuk sandviçlerde de tercih edilebiliyor.
Sıcak yemeklerde tercih edildiği gibi, soğuk sandviçlerde de tercih edilebiliyor.

Kolot peyniri hangi yemeklerde kullanılır?

Kolot peynirini sıcak yemeklere dahil edip eriterek tarifleri daha lezzetli ve doyurucu hale getirebilirsiniz. Üstelik bu sayede menülerinizi vitamin ve mineral açısından da zenginleştirebilirsiniz. Her ne kadar daha çok kuymakta kullanılsa da domates çorbası üzerine rendeleyebilir ve farklı lezzetlerde de deneyebilirsiniz. Daha da önemlisi kolot peynirini ev pizzası ya da sandviç hazırladığınızda da tercih edebilirsiniz.

Kolot peyniri nasıl tüketilir?

Az önce de bahsettiğimiz gibi kolot peyniri aslında sıcakta hızlıca eriyor ve bu nedenle kuymakta çok sık tercih ediliyor. Evet, soğuk olarak da tercih edebilirsiniz. Ama aynı lezzeti beklememek gerekiyor. Yani eritip kullanmak çok daha lezzetli sonuçlar almanızı sağlar.

Bu doğrultuda yemeklere karıştırabilir; çorbaların üstüne ekebilir ya da pizza-sandviç tarzı tariflere de uygulayabilirsiniz.

Pastırmalı muhlama
Pastırmalı muhlama

Kolot peyniri nasıl saklanır?

Kolot peynirinin ne olduğuna; faydalarına, hangi yemeklerde kullanılabileceğine ve nasıl tüketildiğine baktıktan sonra nasıl saklanacağına da değinelim. Kolot peynirini yeterince iyi saklayabilmek için diğer süt ürünlerindeki gibi güneş ışığına maruz kalmaması şart. Nemlenmeden güzelce paketleyip dolaba koyduğunuzda kolot peynirini kurumadan ve tadı değişmeden tüketmeye devam edebilirsiniz. Buzdolaplarında saklama kaplarında uzun süre bozulmadan kalabildiğini de belirtelim.

Kolot peyniri yerine hangi peynirler kullanılabilir?

Biraz önce kolot peynirinin kaşar peynirle büyük benzerlikler taşıdığından bahsetmiştik. Arada var yok mu, elbette var.

Örneğin kolot peynirinin yapımında yağı ve kaymağı tamamen alınmış süt kullanılıyor, kaşar peynir için böyle bir durum söz konusu değil.

Ancak yine de birçok farklı tarifte kolot peyniri yerine kaşar peyniri tercih edilebiliyor. Hatta bu iki seçenek haricinde telli peynir de hızlıca erimesi sebebiyle tüketilebiliyor. Son olarak kolot peynirinin Karadeniz Bölgesi’ndemuhlamalarda da epey yoğun tercih edildiğini ekleyelim.

Karadeniz bölgesinin vazgeçilmezi, muhlama.
Karadeniz bölgesinin vazgeçilmezi, muhlama.

Kolot peynirinin fiyatı ne kadar?

Tüm bunları anlattıktan sonra kolot peynirinin fiyatından da bahsetme zorunluluğu hissediyoruz. Kolot peyniri artık hemen her markette kolayca bulunabiliyor. Peynir reyonuna göz gezdirirken mutlaka kolot peynirini de görürsünüz. Kilogram fiyatı yaklaşık 40-45 TL’den başlıyor.