Mutluluğun formülü karbonhidrat mı?

Mutluluğun formülü karbonhidrat mı?
Mutluluğun formülü karbonhidrat mı?

Yediğimiz yemekler sadece açlığımızı değil, aynı zamanda ruh halimizi de etkiliyor. Özellikle karbonhidratlı yiyecekler tükettiğimiz zaman mutlu oluyoruz. "Peki, karbonhidrat tüketiminin ardındaki bu mutluluk duygusunun bilimsel bir temeli var mı?" Merak ediyorsanız yazımızı okumaya devam edebilirsiniz.

Yemek kokusunun insanlar üzerinde etki bıraktığı bilinen bir gerçek. Ancak özellikle karbonhidratlı yiyeceklerin kokusu mutluluğun formülü gibi. Bu duruma bilimsel olarak bakan Prof. Joisten'e göre bazı gıdalarda triptofan yer alıyor ve bu sayede mutluluk hormonumuz devreye girmiş oluyor. "Peki Lokmacığım nedir bu triptofan?" Diyecek olursanız açıklayalım: Triptofan, vücudumuz tarafından üretilemeyen bir tür amino asit. Mutluluk hormonu salgılamaya yardımcı olan bu amino asit ise çikolata, kuruyemiş, ananas, muz, erik, hurma ve yüksek karbonhidrat içeren gıdalarda yer alıyor. Örnek vermek gerekirse patates, ekmek ve makarna gibi yiyecekler içerisinde çok fazla triptofan barındırarak mutlu olmamıza yardımcı oluyor.

"Peki diyet yaparken hissedilen mutsuzluk ve daha fazla karbonhidrata ihtiyaç duyma bununla alakalı mı?" Dediğinizi duyar gibiyim. Yapılan araştırmalar karbonhidrat alımındaki artışın serotonini etkilediğini kanıtlıyor. Bu sebeple düşük protein ve karbonhidratlı bir diyet vücudun daha fazla triptofan istemesini teşvik ediyor. Bundan dolayı diyetisyenler azda olsa makarna ve mısır salatası gibi alternatifleri diyet listelerine ekliyor.

"O zaman Lokmacığım ben mutlu olmak için her gün karbonhidratlı gıdalar tüketeyim." Derseniz uzun vadede mutsuz olursunuz. Çünkü karbonhidratlı beslenme kısa vadede mutluluk sağlasa da uzun vadede kilo aldırdığından dolayı mutsuzluğun anahtarı oluyor. Bu durumda en sağlıklısı triptofan barındıran muz, ananas, hurma ve erik gibi gıdalarla mutluluk ihtiyacınızı karşılamak. Bu sayede hem mutlu hem de formda olmanız kolaylaşacaktır.