Kavurma yaparken en çok yapılan hata nedir? Etin sertleşmemesi için ipuçları

Kavurma yaparken en çok yapılan hata nedir? Etin sertleşmemesi için ipuçları
Kavurma yaparken en çok yapılan hata nedir? Etin sertleşmemesi için ipuçları

Kurban etinden yapılan kavurmanın kıvamı, tamamen doğru teknikleri uygulamaya bağlı. Sabırsızlık, acelecilik ve bazı alışkanlıklar eti sertleştirir. Oysa ki küçük püf noktalarla, bayram sofralarının yıldızı olacak, ağızda dağılan bir kavurma yapmak hiç de zor değil. "Kavurma yaparken neden et taş gibi sertleşti?", "Yumuşacık kavurma nasıl yapılır?" gibi her bayram kafanda bu tarz sorular geçiyorsa o zaman doğru yerdesin yazımızı okumaya devam edebilirsin.

Eti hemen kavurmayın!

Kurban kesildikten sonra elde edilen et, henüz dinlenmemiştir. Dinlenmeyen etin içerisinde kasılma devam ederken pişirmeye kalkarsanız, bu kaslar pişme sırasında daha da sertleşir. Bu sebeple eti kavurmadan önce mutlaka 24 saat buzdolabında dinlendirmeniz gerekir. "Lokmacığım o kadar dinlendirecek sabrım yok!" derseniz eğer en az 6 saat, dinlendirmeniz gerekiyor ki kavurmanız taş gibi olmasın. Çünkü dinlendirme süresinde kaslar gevşer, etin fazla kanır çekilir ve pişirme sırasında yumuşak bir doku elde edilir.

Et pişmeden tuz eklemeyin!

Kavurma tavasına eti atıp hemen sonra tuz serpmek yapılan en büyük hatalardan biri. Çünkü bu yapılan hata, etin suyunu hızla salmasına neden olarak kurumasına yol açıyor. Bu sebeple tuzu, et suyunu kaybettikten sonra, yani pişmeye en yakın olduğu zamanda eklemeniz gerekiyor. Bu yöntemle hem daha lezzetli hem de daha sulu bir kavurma elde edersin.

Yanlış yağ kullanmayın!

Bazı kişiler kavurmada sadece sıvı yağ kullanırken, bazıları iç yağı fazlasıyla kullanır. Her ikisini de fazladan kullanmak hatalı. Kavurma yaparken kuyruk yağı, iç yağ ya da tereyağı tercih edilmelidir. Ancak bu yağlar ölçülü kullanılmalı, etin doğal lezzeti ön planda tutulmalıdır. Dilerseniz biraz sıvı yağ ile denge sağlayabilirsiniz ama ana karakter hayvansal yağ olmalı.

Eti kısık ateşte pişirmeyin!

“Yavaş yavaş pişsin, iyice yumuşasın” düşüncesi yaygın olsa da eti ocağa aldığınız o ilk an harlı bir ateşle pişirmek gerekiyor. Kısık ateş, etin suyunu bırakmasına ve haşlama kıvamına dönüşmesine sebep olur. Eti yüksek ateşte mühürleyerek başla. Rengi döndükten ve suyunu saldıktan sonra orta ateşe alabilirsiniz.

Kavurma pişince dinlendirin!

Kavurma piştikten sonra hemen servis etmek yerine, kapağını kapatıp 5-10 dakika dinlendirmek, lezzetin ete daha iyi işlemesini sağlar. Bu küçük adım, büyük fark yaratır.

Bonus ipucu

Kavurmayı daha da lezzetlendirmek için pişirme sırasında birkaç diş sarımsak, defne yaprağı veya bir dal taze kekik ekleyerek aroma katabilirsiniz. Attığınız bu aroma vericiler etin kokusu hafifletilirken, tadını daha da lezzetlendirecektir.