Kebapların olmazsa olmazı kuyruk yağı nedir? Faydaları nelerdir?

Kuyruk yağı ve ciğer kebap
Kuyruk yağı ve ciğer kebap

Konu kebaba gelince bu ülkede herkesin söyleyecek bir sözü olduğuna eminiz. Çünkü yediden yetmişe bu denli sevilen Türk mutfağına ait ender lezzetlerden biri de her çeşidine gönül verdiğimiz; kebap. Lakin özellikle bazı kebap çeşitleri var ki bunların yeri bir başka. Adana kebap, domates kebabı ve patlıcan kebabı gibi. Bazı kebap çeşitlerine lezzetini veren o sihirli dokunuşun adı da kuyruk yağı.

Kuyruk yağının hayvansal bir yağ olduğundan dolayı kalp damar sağlığı açısından zararlı ve oldukça ağır bir yağ olduğuna dair genel bir kanı bulunsa da ölçülü tüketildiği takdirde bunun kulaktan kulağa yayılmış bir bir önyargı olduğunu konusunda gerçekleri söyleme vakti.

Kokusuyla pek iç acıcı olduğu söylenemese de, et yemeklerine kattığı o olağanüstü lezzetiyle epey iştah açıcı olduğuna gönül rahatlığıyla kefil olabildiğimiz kuyruk yağıyla ilgili günümüze ulaşmış tüm tabuları yıkmak için, bilmediğimiz faydalarını derlediğimiz bu yazımızdan sonra ‘acaba gerçekten kuyruk yağı zararlı mı?’ tereddütü duymadan yemeklerin lezzetini ikiye katlamaya hazır mısınız?

Kuyruk yağı faydaları

• İlk önce şunu belirterek sizleri şaşırtalım istedik. Kuyruk yağı sanıldığının aksine kalp damar sağlığına zararlı olmak şöyle dursun oldukça faydalı. Damar tıkanıklarını önleyici bir içeriğe sahip olan kuyruk yağı kalp krizine karşı da oldukça etkili.

• Son zamanlarda gençlik aşısı olarak sıklıkla karşımıza çıkan bir madde olan kolajen açısında kuyruk yağının oldukça zengin olduğunu söylesek? Kuyruk yağı tüketen insanların cilt dokusuna baktığımız zaman kolajen içeriği sayesinde oldukça dolgun ve hasarsız bir cilt dokusuna sahip olduklarını görürüz. Kuyruk yağı bu yazımızdan sonra, kırışıkların düşmanı olan kolajen içeriğiyle dahi mutfaklarda kendini sevdirecek gibi duruyor.

Omega-3 bakımından balıklar kadar zengin olan bir diğer besin kaynağı da kuyruk yağı. Bu sebeple gelişim çağındaki çocukların belirli ölçüleri aşmadan kuyruk yağı tüketmeleri kas ve kemik gelişimleri bakımından tavsiye edilir bir yöntem.

Sinir hücrelerini güçlendirme konusunda da kuyruk yağının birebir olduğunu söylesek?Romatizma, siyatik, felç gibi sinir sistemiyle ilgili rahatsızlıklara karşı set çeken kuyruk yağıyla mutfaklarda barışma vakti.

• Ağrı kesiciler gündelik hayatımızın ayrılmaz bir parçası haline gelmiş durumda. Eklem ağrıları zaman zaman günlük rutinlerimizi sekteye uğratacak kadar artıyor. Kuyruk yağı tam da bu noktada doğal bir ağrı kesici görevi görmesiyle yine sahnede. Kan dolaşımını düzenleyerek oluşan bölgesel ağrıları hafifleten kuyruk yağı ölçülü tüketildiğinde mutfaklardaki en yakın dostlarımızdan biri.