Kefir hakkında merak edilen her şey

Kefir hakkında merak edilen her şey
Kefir hakkında merak edilen her şey

Yüzlerce yıllık geçmişe sahip olan kefir, en sağlıklı içeceklerin başında geliyor. Probiyotik zengini olduğu için günde bir bardak içilmesi tavsiye edilen kefirin en faydalı hali de hazır değil doğal yollardan yapılan hali. Doğal kefiri elde edebilmeniz için ise tek yapmanız gereken süte biraz doğal kefir mayası eklemek. Tıpkı ekşi maya gibi canlı bir madde olan kefir mayası, çoğaltılarak sonraki günlerde de kullanılabiliyor. Peki kefir mayası nasıl yapılır? Nasıl korunur? hadi gelin bakalım.

Kefir mayası nasıl yapılır?

Buğday tanesini ya da patlatmış mısır tanelerini andıran kefir mayası, kefir içeceğinin ana maddesi. Evde kefir yapmak için ilk önce keçi veya koyun sütünü kaynatın. Daha sonra oda sıcaklığına gelen bu sütün içerisine bir yemek kaşığı kefir mayası atın. Bu ölçü bir litre süt için geçerli olduğundan sütün litresine göre kefir mayasını da artırıp azaltabilirsiniz. Daha sonra cam kavanoz gibi bir kabın içerisine aldığınız bu karışımı en az 8 en fazla 24 saat bekletin ki mayalanma işlemi gerçekleşsin. Ancak dikkat bu süreç içerisinde kesinlikle sütlü karışıma dokunmayın.

Kefir mayası nasıl saklanır?

Kefir mayası doğru şartlar sağlandığı takdirde uzun süre saklanabilir. Canlı bir organizma olduğu için dikkatli bir şekilde muhafaza edilmesi gerekir. Kefir mayasını saklarken ne kadar sürede saklamanızı bilmeniz daha iyi olacaktır. Örneğin kısa süreli saklama için bir sütün içinde ağzı kapalı cam bir kavanozda buzdolabında 10 gün kefir mayasını saklayabilmeniz mümkün. Ancak kefir mayasını daha uzun süre saklayacaksanız dondurabilir veya kurutabilirsiniz. Eğer dondurma işlemini tercih edecekseniz kefir mayanızı temiz içme suyuyla yıkayın, temiz bir havlunun üzerine serip kurulayın ardından peçete gibi bir şeye sarıp buzdolabının bölümüne yerleştirin.

Kefir mayasını bir yıldan daha uzun süre saklamak isterseniz eğer onun içinde kurutma yöntemini seçebilirsiniz. Kefir mayasının içme suyuyla yıkayın ve temiz bir havlunun üzerine alıp havalandırmanın çok iyi olduğu bir yerde tamamen rengi sarıya dönene kadar bekletin. Burada en önemli püf nokta kefir mayasının tamamen hava alan bir yerde olması ve tamamen kuruması. Tahminen 2-5 gün içerisinde tamamen kuruyan kefir mayalarını cam bir kavanoza alın ve hava almayacak şekilde ağzını kapatın.

Kefir mayası nasıl çoğaltılır?

Kefir mayasını çoğaltmak düşündüğünüzden daha basit çünkü her kefir yapmanızda kendiliğinden çoğalıyor. Yapmanız gereken tek şey hazırladığınız kefiri süzüp içinden çıkan tanecikleri cam bir kavanozun içerisinde sütle birlikte saklamak. Bu şekilde 10 gün dayanabilecek olan kefir mayasını bu süre zarfında kullanabilirsiniz. Ancak hemen kefir yapmayacağım derseniz o zamanda yukarı saydığımız yöntemlerle saklayabilirsiniz.

Kefir mayası bozulur mu?

Kefir mayasının bozulup bozulmadığı en merak edilen sorulardan biri. Evet, kefir mayası belirli koşullara dikkat edilmediğinde çok çabuk bozulabilen bir organizmadır. Kefir mayası kullanımında ilk dikkat edilmesi gereken şey hijyen. Eğer kefir için kullandığınız mutfak eşyaları temiz değilse ve mayaya elle temas ettiyseniz bu durum bozulması için yeterli bir sebeptir. Bu sebeplerin yanında saklamak için kullandığınız süt çiğ olursa zararlı mikroorganizmalar kefir mayasını bozacaktır.